Hoppa till huvudinnehåll

Hymn till friheten

19.00 - torsdag 7 maj 2020
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Solist på både viola och violin - och film!

Lili Boulangers ljuvliga ”En vårmorgon” kan tyckas vara bekymmerslös och positiv, men hon hade just genomgått en operation som såg ut att bli mycket lyckad. Men ack: hon rycktes bort strax efteråt av tuberkulos, bara tjugofem år gammal.

Film till musiken

Fredrik Högberg är en i hög grad kreativ person med ett påtagligt lekfullt sinnelag. Han har en osviklig och till synes aldrig sinande förmåga att finna helt nya infallsvinklar i sin musik, och att föra in oväntade element och även humoristiska vändningar. Men även om hans överraskande inslag väcker leenden och någon gång till och med ett befriande skratt, så är det alltid fråga om noggrant beräknade, konstnärliga effekter, inte sällan av visuell karaktär. Verket är inspirerat av den grekiska mytologins nio muser och ackompanjeras av en film som gestaltar muserna på ett annat sätt. Verket är en sambeställning från SON och Malmö Symfoniorkester.

Till den fria människan

Krigsåret 1944 var Prokofjev på strålande humör, han hade fyllt 50 år, stod på höjden av sin förmåga, fick arbeta ostört och komponerade flitigt varje förmiddag. Nu skrev han ett av sina bästa verk, den episka symfonin nr 5. I januari 1946 belönades den med Stalinpriset. Det är musik fylld av energi och kraft och enligt tonsättaren själv ”en hymn till den fria och lyckliga människan.” Dagen efter konserten, den 8 maj 2020, infaller 75-årsdagen av krigsslutet.

  • Isabelle van Keulen, viola och violin. Foto: Nikolaj Lund.
    Isabelle van Keulen, viola och violin. Foto: Nikolaj Lund.

Dela


Abonnemang i De Geerhallen

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter i Norrköping - spara 35%

Abonnemang i De Geerhallen

Grön lördagsserie

Sex konserter - spara upp till 760 kr!

Abonnemang i De Geerhallen

Röd torsdagsserie

Sex konserter - spara upp till 725 kr!

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2019-2020