Hoppa till huvudinnehåll

Nordiskt möte

19.00 - torsdag 5 oktober 2017
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Isländsk pianist och finländsk dirigent på scenen

Den isländske pianisten Víkingur Ólafsson är solist i Beethovens andra pianokonsert, som tonsättaren själv inte gillade särskilt mycket. I ett brev till förläggaren Hofmeister 1801 skrev han: ”Jag uppskattar konsertens värde endast till tio dukater, emedan jag inte anser att den är en av mina bästa”. Vi sentida håller inte med! Att ha en finsk dirigent, Klaus Mäkelä, i ledning när orkestern spelar Sibelius symfoni nr 1 från 1899 känns förstås helgjutet. I och med denna symfoni tog han steget att bli en tonsättare av europeisk storhet.

  Modest Musorgskij föraktade klassisk skolning i musik. Han ville följa sin inre drift, och hans musik blev därför oerhört personlig och ibland kantig. Hans gode vän Rimskij-Korsakov putsade och fullbordade många verken. Så var det med operan Hovansjtjina, som rymmer några av de vackraste orkesterstämningar som någonsin gjorts.
Dirigent är det finska stjärnskottet Klaus Mäkelä. Endast 21 år gammal är han redan i full gång med att skapa en internationell dirigentkarriär och bedöms ha en mycket stor potential och vara en extraordinär begåvning!

  • Víkingur Ólafsson, piano. Foto: Ari Magg
    Víkingur Ólafsson, piano. Foto: Ari Magg
  • Dirigent Klaus Mäkelä. Foto: Heikki Tuuli
    Dirigent Klaus Mäkelä. Foto: Heikki Tuuli

DelaLäs mer

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2018-2019

Vanliga frågor

Var? När? Hur?

Allt du undrar om konsertbesöket.

Ditt besök

Priser i Norrköping

Hur du köper och vad det kostar

Mat & dryck

Mat i pausen

Boka något gott till pausen.