Hoppa till huvudinnehåll

Ek och Wilson i unikt projekt med SON

Föregående Nästa

Nu pågår arbetet med att skapa Exorcism II - i vår får vi höra resultatet.

31 augusti 2017

Ett helt nytt sätt att jobba. Helt ny musik. Just nu spelar Norrköpings Symfoniorkester in något unikt tillsammans med dirigenten Hans Ek och musikern Jenny Wilson.

Hans Ek är dirigent, arrangör och kompositör. Till Norrköping och SON kom han senast i våras, med sin hyllningskonsert till David Bowie. Salongen var fullsatt, och recensionerna lysande.

Nu arbetar han tillsammans med den flerfaldigt grammisbelönade konstnären och musikern Jenny Wilson för att skapa något helt nytt. Och de gör det tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester.

En ny utgångspunkt

- Jag vet inte om någon har jobbat på det här sätter förut, att ha orkestern med från start, säger Hans Ek. När man arrangerar popmusik för symfoniorkester kommer orkestern oftast in på slutet. Då får försöka passa in det så gott det går. Nu är vi ute efter en ny utgångspunkt.

Sedan förra hösten har Jenny har skrivit låtmaterial och skapat syntskisser. Sedan har Hans utvecklat materialet och placerat in orkestern i sammanhanget.

- Nu är vi i Norrköping för att spela in material tillsammans med orkestern. Sedan kommer vi att utnyttja studions möjligheter. Det liknar det sätt som man jobbar med en popskiva, säger Hans Ek.

Frossa i komplexitet

För Jenny Wilson innebär projektet att hon får skriva musik på det sätt som hon älskar. Hon beskriver sig själv som en visuell person, att hon ser filmer i huvudet när hon komponerar.

- Jag gillar att skriva komplex musik i många lager, och nu får jag verkligen frossa i det. Och det är fantastiskt att nu få höra musiken komma till liv under Hans ledning. Det är otroligt att höra hur han behandlar ljud och oljud. Och orkestern känns så pigg och så alert, i alla nyanser.

Projektet resulterar i två skivor: EXORCISM som är helt elektronisk, och så systerskivan EXORCISM II som alltså är inspelningen tillsammans med Hans Ek och Norrköpings Symfoniorkester. Och den som var på Bowie-konserten i våras, med sina underbart ändlösa ljudrankor, kan ha fått med sig en idé om vad Hans och Jenny är ute efter i klangbilden. Att båda gillar Kraftwerk och Brian Eno kan också vara en ledtråd.

Smutsigt sound

- På ett sätt ligger den här skivan jättenära mina referenser, men egentligen har jag haft ett nytt sound för varje produktion jag gjort, säger Jenny Wilson. Det beror på vilken historia jag vill berätta. Och den här gången är historien våldsam. Jag är fascinerad över hur Hans jobbar med att överföra elektronisk musik till orkester. Hur han kan få in det smutsiga sound som jag eftersträvar.

Hans Ek talar om långa utvecklingar, de stora linjer och den dramaturgiska utveckling i musiken som är symfoniorkesterns styrka.

- Vi försöker bygga stora orkesterlandskap i dystopisk stil, som ligger nära det elektroniska, säger Hans Ek. Det är väldigt mycket instrumentalt, och sången står inte så mycket i centrum som vanligt. Och Jenny är en fantastisk artist och sångare. Hon har ett helt eget tonspråk i sina kompositioner.

Konsert i vår

Jenny Wilson spelar alltså konsert tillsammans med SON 17 mars, med material från den kommande skivan. Till dess ska Hans Ek också arrangera om materialet för livekonsert. Förhoppningen är att skivan ska kunna ges ut våren 2019.

- Vi tror att det här kan tilltala både dem som är intresserade av ny orkestermusik, och de som gillar Jenny Wilson, säger Hans Ek.

Skivan spelas in i samarbete med Nilento Studio, med Lars Nilsson i spetsen.

  • Ek och Wilson i unikt projekt med SON
    Dirigenten Hans Ek och musikern Jenny Wilson. Foto: Norrköpings Symfoniorkester

DelaLäs mer