Hoppa till huvudinnehåll

“En skräckblandad lustkänsla”

Föregående Nästa

Den här veckan gör Niklaas Veltman en utflykt från vardagen som solocellist i SON, och kliver fram som solist i Gösta Nystroems Sinfonia Concertante.

20 januari 2015

- Det är en skräckblandad lustkänsla, säger Niklaas om veckans uppdrag.

Solocellistens jobb är att jämställa med konsertmästarens i violinstämman. Han eller hon är den som spelar de mindre soloinsatser för cello som rätt ofta dyker upp i symfonier och konserter. Dessutom har solocellisten administrativa uppgifter som att skriva stråk (anvisningar i noterna om hur stråken ska föras i stämman), samt förbereda och leda stämövningar.

- Och så ska man ju öva på stämmorna ordentlig så att man förhoppningsvis kan dem lite bättre än övriga i stämman så man kan visa insatser och sånt, säger Niklaas. Och tillägger blygsamt:

- Fast om det verkligen blir så sen är väl en annan sak!

Nu är det i alla fall dags för en soloinsats av det större slaget, och Niklaas Veltman har själv valt verket som spelas. Sinfonia Concertante skrevs av Gösta Nystroem 1944. Med det verket kom kompositörens stora genombrott i Skandinavien.

- Det är vacker och händelserik musik som inte spelas så ofta, säger Niklaas. Vi har i alla fall inte framfört det i Norrköping under min tid här.

I videon berättar Niklaas om förberedelserna inför veckans soloinsats, hemma i sin egen studio.

  • “En skräckblandad lustkänsla”
    Niklaas Veltman, solocellist i SON.

DelaLäs mer