Hoppa till huvudinnehåll

Examensdags i De Geerhallen

Föregående Nästa

Dirigentstudenterna Ruut Kiiski och Andreas Eriksson leder SON i sin examenskonsert.

24 april 2015

Dags igen för masterexamen i dirigering med Norrköpings Symfoniorkester. På onsdag 29 april genomför Ruut Kiiski och Andreas Eriksson, studenter i dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, sin examenskonsert i De Geerhallen.

- Det är en fantastisk möjlighet för oss unga dirigenter att få jobba med en professionell symfoniorkester som Norrköpings symfoniorkester. Det är viktigt för vår utveckling och för utbildningen av svenska dirigenter, säger Andreas Eriksson.

Publiken får höra verk av Elgar, Sibelius och ett uruppförande av Petter Ekman - allt med fri entré.

Andreas Eriksson från Sollentuna började som valthornist men blev tidigt antagen till programmet för orkesterdirigering i Stockholm. Han har redan samarbetat flera svenska orkestrar, bland annat Gävle Symfoniorkester och Kungliga Hovkapellet. Andreas har valt att dirigera Sibelius andra symfoni. -Vi som ska examineras får själva välja verk, med hänsyn taget till styckets längd och orkesterns storlek, säger Andras Eriksson. Och jag har alltid älskat Sibelius musik.

Ruut Kiiski från Finland har redan två masterexamina bakom sig från Sibelius-Akademien i Helsingfors, som kyrkomusiker och kördirigent. Hon kommer bland annat att leda orkestern i uruppförandet av Petter Ekmans Tagli, pugni. Ett verk på sju minuter som kompositören skrivit särskilt för henne.

-Modern musik är viktig för mig. Därför är jag glad att kunna göra det här verket i min examenskonsert eftersom det visar vilken typ av dirigent jag är, säger Ruut Kiiski. Jag är mycket förväntansfull inför konserten.

Konserten sker i samarbete med Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

  • Examensdags i De Geerhallen
    Andreas Eriksson och Ruut Kiiski

Dela