Hoppa till huvudinnehåll

Han ser ackorden i färger

Föregående Nästa

Benjamin Staern är kompositören bakom veckans nya verk: Polar Vortex.

14 april 2015

Den här veckan uppför Norrköpings Symfoniorkester beställningsverket Polar Vortex av Benjamin Staern. Om ni tycker namnet låter bekant kan det bero på att Benjamins far, Gunnar Staern, på sin tid både dirigerade SON och komponerade musik för orkestern.

Inspirerad av väderfenomen

Benjamin Staern är en prisbelönt och framgångsrik kompositör som gärna blandar stilarna friskt i sin musik. Polar Vortex är dock hans första symfoni, och den är ett budskap till världen om klimatförändringen i världen. Namnet Polar Vortex syftar på ett väderfenomen som kan orsaka extrem kyla.

- Jag inspirerades till symfonin när norra USA och Kanada drabbades av det här fenomenet för ett år sedan, det satte verkligen i gång min fantasi.

Ser klanger i färg

Klangfärg är mycket viktigt för Benjamin Staern när han komponerar.

- Det beror delvis på att jag har ett neurologiskt tillstånd som kallas för synestesi. Jag ser ackord som färger.

För Benjamin Staern är c-durackord alltid vitt, och fiss-dur är lila.

- För mig blir komponerandet nästan som att laga mat – jag smakar och luktar på klangfärgerna. Blundar och försöker känna kompositionen.

Födelsedagspresent

Norrköpings Symfoniorkester fick Polar Vortex i gåva av Musikaliska Akademien 2012, gemensamt med Gävle och Helsingborgs symfoniorkestrar som också firade 100 år då. Verket uruppfördes av Gävle symfoniorkester i vintras, och nu är det alltså dags för SON att få framföra födelsedagspresenten.

VIDEO: I videoklippet samtalar chefdirigent Michael Francis och Benjamin Staern om kompositionsteknik, synestesi och Polar Vortex.

  • Han ser ackorden i färger
    Benjamin Staern, kompositör. Foto: Tobias Broström

DelaLäs mer

Hitta hit

Konserthuset i Norrköping

Om orkestern

Musikerna

Konserthuset

Pappersfabriken…