Hoppa till huvudinnehåll

Kaffekonserten fyllde 20 år

Föregående Nästa

Nu har Kaffekonserten för särskilt inbjudna fyllt 20 år. Det firades med pompa, allsång och massor av kaffe!

20 april 2015

​I samma veva som Norrköpings Symfoniorkester flyttade in i konserthuset De Geerhallen i mitten av 1990-talet, började orkestern ordna vad som då kallades “konserter för utvecklingsbara”, alltså vår publik med funktionshinder. Gruppboenden, dagcentraler, särskolor och träningsskolor i Norrköping med omnejd bjöds in till en särskild konsert just för dem, alldeles gratis.

Sedan några år tillbaka hålls konserten i Flygeln, där det går att hissa upp stolsraderna i taket. I stället blir det plats för långbord, där det både går att ställa stolar och rullstolar. Under konserten serveras kaffe med bulle, och hela orkestern spelar härlig musik av alla möjliga slag. Och den har också bytt namn till Kaffekonserten.

I år var det alltså dags för 20-årsjubileum. Det firades med en kaffekonsert med just kaffe som tema. Programvärden och solisten Maria Olofsson sjöng sånger ihop med publiken med kaffet i fokus - den gamla reklamjingeln “Kaffe utan grädde” och Owe Törnqvists hit “Dagny”, till publikens förtjusning. Det var många som kunde sjunga med! Orkestern bidrog med musik av Mozart, Grieg med flera, och som vanligt sjöng musikkommunikatören Kjell Jonasson sina egna sånger “Du liknar ingen annan” och “Som en ängel”. Dirigentpulten togs också som vanligt över av proffsdirigenten Bengt ur publiken, som alltid leder orkestern i “Pomp and Circumstance”.

Väldigt uppskattat var slagverkssektionens inslag, när de tog plats i det lilla kaféet som byggs upp framför scenen och spelade på vad som fanns till hands - termos, skedar, kaffekoppar och kaffepaket. Och till slut sjöng hela publiken “Änglamark” till ackompanjemang av orkestern.

  • Kaffekonserten fyllde 20 år
    Dirigent Jonas Nydesjö, publikdirigenten Bengt, och programvärden Maria Olofsson.
  • Kaffekonserten fyllde 20 år
    Texten till Imse vimse spindel passar till Pomp and Circumstance!

DelaLäs mer