Hoppa till huvudinnehåll

Mannen bakom cd-succéerna

Föregående Nästa

SON inleder det nya året med att spela in musiken från höstens ABBA-konsert. Bakom spakarna står Lars Nilsson från Nilento Studio, som också höll i Grammisnominerade Hommage med Sven-Bertil Taube.

7 januari 2015

Lars Nilsson är inspelningsproducent, och väl så viktig som dirigenten. Det är han som har kontroll över hur tekniken och musiken samspelar under inspelningen.

Nilento Studio drivs av Lars och hans fru Jenny Nilsson sedan 20 år. De sysslar med akustisk musik; jazz, klassiskt och crossover. Båda har sin bakgrund inom den klassiska musiken, Lars som trumpetare och Jenny som violinist.

- Jag har faktiskt vikarierat i SON, även om det var länge sedan, säger Lars.

“Inte bara med musklerna”

Norrköpings Symfoniorkester och Nilento har ett långt samarbete bakom sig.

- Det ena projektet har gett det andra, säger Lars. För många år sedan spelade vi till exempel in musiken till filmen Bröderna Lejonhjärta tillsammans.

De senaste samarbetena med Nilento har blivit mycket uppmärksammade. Musiken till Kolmårdens delfinshow Life, filmmusiken till Bamsefilmen, Sinatraskivan med Peter Mattei och så förstås höstens inspelningar med Tommy Körberg och Sven-Bertil Taube.

- Jag jobbar gärna med SON för orkestern är följsam och låter bra, säger Lars Nilsson. Här spelar musikerna inte bara med musklerna, utan det är delikat också. Kanske kommer den från Franz Welser-Mösts dagar, den där glansen som är så viktig när man gör inspelningar.

ABBA med originalmusiker

På inspelningsschemat den här veckan står alltså den musik som publiken fick höra när SON mötte originalmusiker från ABBA i ett dubbeljubileum i höstas. Då firade konserthuset Louis de Geer 20 år, och ABBA firade 40 år sedan segern med Waterloo i melodifestivalen.

- Det musikaliska resultatet av konserterna var så intressant och bra att vi gärna ville spela in det, säger Karin Veres, vd och konstnärlig ledare för SON.

Av det dryga 20 numren från konserten spelas 14 in.

- En tredjedel av dem är med enbart Norrköpings symfoniorkester och sångare, för att framhäva orkestern, säger Johan Stengård, saxofonist på ABBAs originalinspelningar och producent för ABBA the Original Band.

Nästa vecka fortsätter SON att spela in, men då gäller en helt annan repertoar. Då kommer dirigent Christian Lindberg och skivbolaget BIS för att föreviga Allan Petterssons trettonde symfoni.


DelaLäs mer