Hoppa till huvudinnehåll

Pettersson-premiär i Wien

Föregående Nästa

I juni blir SON den första orkestern i världen att spela Allan Petterssons musik i anrika Musikverein i Wien. Och du har chans att få höra hur det låter, redan innan!

22 april 2018

Lördagen 10 juni gästspelar Norrköpings Symfoniorkester i Gyllene salen i Musikverein, en av världens mest berömda konserthallar.

- Musikverein är den klassiska musikens Mekka, säger dirigent Christian Lindberg, som leder orkestern vid det här tillfället.

“En historisk konsert”

Huvudnumret i konserten är Allan Petterssons symfoni nr 7, kompositörens genombrottsverk. Och det är första gången någonsin som Petterssons musik klingar i Musikverein.

- Jag kan inte nog understryka vilken ära det är för oss att få genomföra denna historiska konsert, och samtidigt bli den första orkestern någonsin att presentera vår kanske allra största symfoniker här i Norden. Det ska bli så spännande att se hur hans underbara sjunde symfoni tas emot av den kunniga publiken i Wien, säger Christian Lindberg.

Utvecklande

Gästspelet är en chans att internationellt visa upp det succéartade Pettersson-projekt som SON, Christian Lindberg och skivbolaget BIS arbetat med sedan 2013. Men turnéer har också andra värden, enligt SONs konstnärlige chef Henrik Marmén:

- Att åka på turné är bland det bästa en orkester kan göra för att utvecklas. Och det är alltid en speciell upplevelse att spela i Musikverein i Wien med sin fantastiska akustik och där så många legendariska namn framträtt genom historien. Särskilt roligt är denna gång är att kunna presentera musik av Allan Pettersson, en tonsättare som kommit att kanske mer än någon annan kommit att förknippas med Norrköpings Symfoniorkester.

Världsberömd violinist

På programmet finns också Beethovens enda violinkonsert. Ett lyriskt mästerverk som är en stor utmaning för solisten, som i denna konsert är den världsberömde österrikiske violinisten Benjamin Schmid. Han har spelat in omkring 50 album, uppträder i cirka 80 konserter världen över varje år och är violinprofessor vid Mozarteum i Salzburg, där han också bor.

Halva priset för abonnenter

Men innan orkestern reser i väg har ni i publiken chans att få höra denna konsert kommer att låta. Torsdagen 24 maj ges hela programmet i De Geerhallen. Abonnenter får köpa biljett för halva priset. Välkomna till en konsert med en doft av både Wien och världspremiär!

  • Pettersson-premiär i Wien
    Gyllene salen i Musikverein i Wien. Foto: www.pachd.com
  • Pettersson-premiär i Wien
    Benjamin Schmid, violinist i Beethovens violinkonsert.

DelaLäs mer

Mat & dryck

Mat i pausen

Vanliga frågor

Var? När? Hur?