Hoppa till huvudinnehåll

VIDEO: SON i Inga Lindström-film

Föregående Nästa

Musikerna båda musicerar och agerar i den tyska tv-succén, som ännu en gång spelas in i Norrköping.

4 juni 2019

När dirigenten bär peruk och står bakom ryggen på orkestern, då vet man att det inte är en vanlig konsertvecka.

Nej, den här vackra juniveckan är det filminspelning i De Geerhallen. SON medverkar i den senaste Inga Lindström-filmen, alltså den tyska tv-succén som spelas in av filmbolaget Bavaria i Östergötland och Sörmland sedan 2003.

Tio miljoner tittare

Inga Lindström-filmerna har uppemot tio miljoner tittare per avsnitt i Tyskland. Miljön i de fristående avsnitten är alltid bildskön och genomsvensk, och handlingen utpräglat romantisk. Dragningskraften i serien är så stor att det till och med bildats ett östsvenskt samarbete kring företeelsen, med en egen webbplats riktad mot tyska turister som vill besöka Inga Lindström-land.

Dirigerar bakom orkestern

Serien har nu kommit till avsnitt 81, och här medverkar Norrköpings Symfoniorkester som en viktig del. Filmen utspelar sig delvis på scenen i De Geerhallen, och SON spelar också in musik till filmen. På scenen finns också dirigent Christina Hörnell, director musices vid Linköpings universitet. Hon är coach för den skådespelare som har rollen som dirigent. Christina har peruk i samma frisyr som skådespelaren, och likadana kläder.

- Ja, det känns ju lite ovanligt att stå bakom orkestern och dirigera, säger Christina mellan tagningarna. På scenen räknar hon högt på perfekt tyska och har ögonkontakt med skådespelaren för att få allt att klaffa.

Orkestern agerar

För orkestern är inspelningen ett petigt jobb med många omtagningar och mycket väntan. Men musikerna har vanan inne från andra filmprojekt. Till exempel gjorde SON en cameo i novellfilmen Senses med Lena Endre 2015. Violinisten Sonja Vrieze tycker att filmandet med fungerar bra.

- Det här inspelningsteamet är så lugna och strukturerade så allt blir trevligt. Och så verkar de nöjda med oss, säger Sonja.

SON medverkar som statistorkester, men spelar också in musik till filmen. Och dessutom får några av musikerna agera en smula. Men på vilket sätt, det får vi inte veta. Det får ni se när avsnitt 81 är klart!


DelaLäs mer