Hoppa till huvudinnehåll

Theremin på SON-konsert

Föregående Nästa

I konserten "Mozarts Jupiter" 18 och 19 oktober får ni chansen att höra det ovanliga instrumentet theremin.

5 oktober 2018

Thereminen dyker upp i den symfoniska dikten Icarus av kompositören Lera Auerbach, det första stycket i konserten.

Thereminen är ett av de allra tidigaste elektroniska instrumenten, ett slags synthesizer som spelas i luften helt utan att man rör den. Ljudet påminner om den mänskliga rösten, en överjordisk sopran med tydligt vibrato. Tekniken bygger på en högtalarförstärkt låda med två antenner, där den ena ger tonhöjd och den andra dynamik och artikulation.

Instrumentet uppfanns av den ryske teknikern Léon Theremin 1919. Den var tänkt att användas i konstmusik, men fick en lite trög start. Under 50-talet slog thereminen igenom för den breda publiken när den började användas i filmmusik i science fiction- och skräckgenren. Ett exempel är Mannen från Mars (The day the earth stood still) med musik av den kände amerikanske filmkompositören Bernard Herrmann. I dag har nog många hört thereminen när de tittat på tv-serien Morden i Midsomer, där instrumentet står för den lite kusliga melodislingan i signaturen.

På konserterna i Norrköping 18/10 och Linköping 19/10 är det holländaren Thorwald Jørgensen som trakterar thereminen. Han började sin musikaliska karriär som slagverkare, men föll för thereminen och räknas nu som en av världens ledande klassiska thereminister. Han reser världen runt både som orkestermusiker och solist på instrumentet, som han också komponerar för. Thorwald Jørgensen spelar på en Moog Etherwave Pro Theremin - och det var just med thereminer som den nu världsberömda synth-tillverkaren Moog började sin bana!

  • Theremin på SON-konsert
    Thorwald Jørgensen och hans theremin. Foto: Anouschka Hendriks van den Hoogen

DelaLäs mer