Hoppa till huvudinnehåll

“Jag ser alltid bilder när jag komponerar”

Föregående Nästa

Norrköpings Symfoniorkester uruppför beställningsverket Ascent av Andrea Tarrodi.

8 april 2015

Den här veckan uruppför Norrköpings Symfoniorkester konserten Ascent av kompositören Andrea Tarrodi. Kanske några av er har hört verk av henne förut – bland annat spelade SON hennes Paradisfåglar II för lite drygt ett år sedan.

- De som har hört den kommer att känna igen sig till viss del, för jag har alltid fågelljud med i det jag skriver, säger Andrea Tarrodi. I Ascent är det ett litet stycke i cellostämman.

Ser i bilder

Andrea Tarrodi är en framgångsrik kompositör som varit hustonsättare både åt Sveriges Radio och Västerås Sinfonietta under de senaste åren. Nu arbetar hon enbart med beställningsverk, som Ascent åt SON.

Ascent är en konsert i sju sammanhängande satser, som tar lyssnaren från stillheten i en djuphavsgrav till storstadens larm, och sedan vidare till stillheten igen, fast nu under en skymningshimmel. När Andrea Tarrodi berättar om sitt verk känns det nästan som om hon beskriver en film.

- Jag ser väldigt mycket i bilder och färger när när jag skriver, och i tonåren målade jag en hel del. Nu nöjer jag mig med att måla omslagen till mina partitur!

Inspiration från bassängen

Konserten Ascent beskriver till stora delar en tillvaro på djupt vatten, och Andrea Tarrodi tror att det kanske har att göra med att hon har simmat en hel del de senaste två åren.

- Jag har lärt mig crawla, och avslutar varje pass med att sjunka ned till botten och känna lugnet där. Kanske är det som fått mig att inspireras till ett verk under vatten.

Med orkestern i fokus

Andrea Tarrodi försöker tänka mycket på orkestern när hon komponerar.

- I början koncentrerar jag mig mest på musiken, men sedan försöker jag få en bild av hur verket fungerar för de olika instrumenten. Jag har piano som huvudinstrument, men jag har spelat oboe i orkester också, och jag vet hur tråkigt det kan vara att sitta och räkna paus.

Kompositören är lugn inför uruppförandet med SON, som har beställt just det här verket och ser mycket fram emot att få höra verket ”på riktigt”, och inte bara i datorprogrammet Sibelius.

- Jag trodde jag skulle vara mer nervös! Men Norrköpings Symfoniorkester är en bra orkester som har spelat mina verk förut, så det bidrar väl.

  • “Jag ser alltid bilder när jag komponerar”
    Andrea Tarrodi, tonsättare.

DelaLäs mer