Hoppa till huvudinnehåll

SON i dag

En orkester som är öppen för allt och alla.

Norrköpings Symfoniorkester - som förkortas SON - grundades 1912 och har idag 85 musiker. Hemmascen är De Geerhallen, i hjärtat av Industrilandskapet i Norrköping. Här ges runt 70 konserter varje år. Orkestern framträder flera gånger per säsong i Crusellhallen i Linköping, och besöker årligen andra scener i länet och landet.

Musiken

SONs repertoar är bred, med en tyngdpunkt på de stora romantikerna från Beethoven till Mahler. Varje säsong bjuds publiken på verk inom den moderna konstmusiken. SON vill vara ledande i utvecklingen av konstmusiken, och har vartannat år en kompositionstävling, finansierad genom en donation av violinisten Anne-Sophie Mutter.

Barn och unga i centrum

SON har en omfattande verksamhet för barn och ungdomar. Varje år bjuder orkestern in uppemot 20 000 elever till skolkonserter, studiebesök och andra samarbeten där eleverna också får medverka i konsertproduktioner. 2015 släppte SON sin första barnskiva med tillhörande sångbok med 12 sånger om månaderna med sångerskan Ayla Kabaca. Säsongen 2014/15 hade vi urpremiär på den nyskrivna barnoperan Hion, och hela barnoperan spelas in på skiva under sommaren 2016.

På världskartan

SON har placerat Norrköping på världskartan genom turnéer i Europa, Japan och Kina. Den senaste turnén gick till Wien 2010. Det ambitiösa projektet att tillsammans med Christian Lindberg och BIS spela in samtliga Allan Petterssons symfonier 2013-2018 väcker stor uppmärksamhet internationellt.

Plantskola för dirigenter

Många unga dirigenter har inlett sin internationella karriär i Norrköpings Symfoniorkester. Världskända namn som Herbert Blomstedt och Franz Welser-Möst har varit chefdirigenter för SON. Michael Francis, enligt många en av de mest lovande unga dirigenterna i världen, har just avslutat sin chefdirigentperiod på fyra år. För tillfället är SON inne i den spännande perioden då nya dirigentförmågor bjuds in, konstnärliga band knyts och nya chefdirigentkandidater väljs ut.

Inspelningsorkestern

SON är en eftersökt inspelningsorkester, och har en omfattande repertoar inspelad på cd. Under 2014 utökade SON sin publik med flera hundratusen personer, eftersom orkestern spelade in musiken till årets tecknade långfilmssuccé, ”Bamse och Tjuvstaden”. Många tusen djurparksbesökare har hört SON spela i Kolmården, där orkestern stått för musiken till delfinshowen Life. 2015 vann SON som den första orkestern någonsin två Grammisar i två olika kategorier: en i Klassiskt för Petterssons nionde symfoni och en i Visa för skivan Hommage med Sven-Bertil Taube.

Om orkestern

Musikerna

Vilka spelar i SON? Lär känna dem här!