Hoppa till huvudinnehåll

Pappersfabriken som blev konserthus

Louis De Geer Konsert & Kongress med konsertsalen De Geerhallen är hemmascen för Norrköpings Symfoniorkester.

Tengboms ofrivilliga konserthus

Byggnaden som nu är Louis De Geer Konsert & Kongress uppfördes 1954, som pappersfabrik. Den ritades av arkitekten Ivar Tengbom, som även skapade Stockholms Konserthus. Inte anade Tengbom att han i själva verket ritade ett konserthus till!

Industrilandskapet

Papperstillverkningen upphörde 1986. Sedan stod huset tomt medan diskussionen pågick om vad som skulle göras med det gamla fabriksområdet kring Motala ström i Norrköpings centrum. Beslutet att bygga konserthus i pappersfabriken blev starten på hela områdets utveckling. Nu är Industrilandskapet en attraktion i sig, med sina vattenfall, ståtliga byggnader och ett sjudande kultur- och företagsliv.

Vacker utsikt

Louis De Geer Konsert & Kongress invigdes 1994. Namnet på anläggningen kommer från ”den svenska industrins fader” Louis de Geer. Vallonen som startade verkstäderna kring forsarna i Norrköping på 1600-talet och därmed lade grunden till att orten blev en av landets viktigaste industristäder.

Konserthusets arkitekter gjorde en poäng av att bevara industrikaraktären. Den enda förändringen i fasaden är de stora fönster som ger besökarna en fantastisk utsikt över vattnet från den vackra foajén. Här finns flera barer som har öppet i samband med konsert, och restaurangen som har lunchöppet alla vardagar. Och naturligtvis gott om andra utrymmen även för konferensgäster.

De Geerhallen

Ny är förstås också själva konsertsalen; den åttasidiga, blåtonade De Geerhallen. Den hela 26 meter höga hallen ritades med Semperoperan i Dresden som förebild, inte minst för att detta operahus är världsberömt för sin goda akustik.

Högst uppe under tak finns 24 stora fönster, vilket är ovanligt i konsertsalar. Ljusinsläppen skapar en god arbetsmiljö för musikerna under repetitionerna, och kan förstås stängas under konserter. Och bakom scenen finns notbibliotek, loger och övningsrum för de 82 musikerna i Norrköpings Symfoniorkester och alla andra gästande artister.

  • I De Geerhallen finns 1 300 publikplatser, fördelade på parkett och tre balkonger.
  • Platserna är för de flesta konserter uppdelade i fyra priskategorier. De bästa platserna, kategori I, finns på parkett, första balkong samt andra balkong rakt fram. I salongsöversikten ser du var de olika kategorierna är placerade. Salongsöversikt >>
  • Scenen i De Geerhallen är 16 meter bred och 12 meter djup, med motoriserade gradänger och möjlighet till orkesterdike.

Välkomna att besöka det vackra konserthuset i Norrköping!

  • Louis de Geer Konsert & Kongress
    Salongen i De Geerhallen är målad med äggoljetempera i speciellt framtagna blå toner, för att harmoniera med Motala ström och den blå himlen utanför konserthuset.

Mat & dryck

Mat i pausen

Boka något gott till pausen.

Ditt besök

Priser i Norrköping

Hur du köper och vad det kostar