Hoppa till huvudinnehåll

De Geerhallen – den blå salongen

Den som träder in i De Geerhallen ska bära med sig känslan av vattnet och himlen runt konserthuset. Det var tanken när konsertsalen i Louis De Geer konsert & kongress fick sin fantastiska blå färg.

Den 26 meter höga De Geerhallen ritades med Semperoperan i Dresden som förebild, inte minst för att det operahuset är världsberömt för sin goda akustik.

Väggarna är målade med äggoljetempera i speciellt framtagna blå färger, som harmonierar med stolarnas blå sammet. Färgen symboliserar Motala ström utanför huset, och himlen ovanför.

Högst uppe under det åttasidiga taket finns 24 stora fönster, något som är ovanligt i konsertsalar. Ljusinsläppen skapar en god arbetsmiljö för musikerna under repetitionerna, och kan förstås stängas under konserter.

Scenen

Scenen i De Geerhallen är 16 meter bred och 12 meter djup, alltså tillräckligt rymlig för att framföra de allra största verken för symfoniorkester. I golvet finns motoriserade gradänger som gör det möjligt att variera scenrummet, till exempel placera en kör bakom orkestern.

De böjda träskivorna i scentaket kallas akustikbafflar. De reflekterar orkesterljudet både utåt i salongen och tillbaka mot orkestern för att förbättra akustiken.

Längst fram finns ett orkesterdike dolt under scenen. I princip är det alltså möjligt att framföra scenisk opera i De Geerhallen.