Hoppa till huvudinnehåll

Inställt - Älskad pianokonsert #2

19.00 - torsdag 2 april 2020
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Inställt - Tjajkovskijs klassiska hörnsten

Torsdagens konsert är tyvärr inställd på grund av rådande omständigheter och regeringsbeslutet om maxantal på 500 personer på offentliga evenemang.

Alla som har abonnemang eller som har köpt lösbiljett kommer att kontaktas via e-post eller sms med information om kompensation och hur det ska gå till. Vet du med dig att biljettkassan inte har dina kontaktuppgifter (mailadress eller mobilnummer) vänligen ring 020-51 51 20.

Det är många detaljer som på kort tid och under extraordinära omständigheter ska lösas och vi tackar på förhand vår publik för tålamod och förståelse.

--

Lagom till sin 80-årsdag i juni 2011 erhöll Sofia Gubajdulina ett hedersdoktorat vid universitetet i Chicago, och vid detta tillfälle ledde hon också in publiken i en sagovärld genom ett verk som hon skrev redan 1971 men som blivit alltför sällan framfört. Nu har vi en unik möjlighet att höra ett av hennes tidiga verk.

Tjajkovskijs första pianokonsert hör till den klassiska musikens hörnstenar, men den hade det motigt i portgången. Någon menade att den var omöjlig att spela, med många gräsliga passager, att den var vulgär, och att Tjajkovskij hade stulit en bit här och en där, överallt. En annan menade istället att ”Idéerna är så originella, så ädla, så kraftfulla, detaljerna … så intressanta! Formen är fulländad, så modern, så stilfull … egenskaper som får mig att i lika hög grad lyckönska tonsättaren, som alla dem, som får tillfälle att njuta av dem.” Så olika kan man uppfatta ett musikstycke.

Harmonisk dynamit efter paus

När Debussy fick höra Ravels Valses nobles et sentimentales 1911 utropade han: ”Han har det finaste öra någon någonsin haft!” Och Ravel var medveten om att han komponerat något speciellt. Titeln ”avslöjar mina intentioner att komponera en serie valser så som till exempel Schubert gjorde det.” Men dessa åtta småstycken är också fullpackade med harmonisk dynamit, som när den exploderade gjorde samtidens lyssnare upprörda.

La Valse är ett verk som Ravel påbörjade mycket tidigt i sin karriär, med wienervalsen som förebild. Men så kom första världskriget och Ravel mobiliserades. Först 1920 fullbordade han La Valse, som ett koreografiskt poem. Wienervalsen hade fått en ny innebörd. Mörka fragment gör inledningen till något spöklikt, ur vilket en symfonisk wienervals så småningom kravlar sig fram och frigör sig.

  • Gabriela Montero, piano. Foto: Shelly Mosman.
    Gabriela Montero, piano. Foto: Shelly Mosman.

Dela


Abonnemang i De Geerhallen

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter i Norrköping - spara 35%

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021

Abonnemang i De Geerhallen

Grön lördagsserie

Sex konserter - spara upp till 760 kr!

Abonnemang i De Geerhallen

Gul torsdagsserie

​Sex konserter - spara 725 kr!