Hoppa till huvudinnehåll

Beethoven & Lutoslawski

19.00 - torsdag 25 mars 2021
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Roland Pöntinen i Beethovens pianokonsert

Förändrat biljettsläpp
  • Lösbiljetter till denna konsert släpps så fort vi vet om salongen går att öppna för publik igen, med tanke på pandemin.
  • Håll dig uppdaterad om biljettsläppet här på webbplatsen, i sociala medier och via vårt nyhetsbrev. Prenumerera på nyhetsbrevet här >>

 

Artur Malawski var Pendereckis lärare i komposition och när han avled tog hans elev ett personligt farväl genom ett Epitafium – en gravskrift – tillika hans diplomverk. Stycket blev personligt, och snart kom denna innerliga musik att kännas honom främmande. Inom kort skulle han kliva fram som den polska musiken mest nyskapande röst.

Beethoven blev tidigt känd som pianist, och han komponerade många solistiska verk som han kunde visa upp sig i. Men det dröjde hela sex år mellan den tredje och fjärde pianokonserten, år som var fyllda av hårt arbete och omskakande upplevelser. Hans oro över sin försämrade hörsel resulterade i självmordstankar. När krisen övervunnits bestämde han sig för att ”viga mitt liv och min musik åt mänskligheten”. Fjärde pianokonserten blev hans mest lyriska och innerliga konsert. Det är ett verk där känsligt finsnickeri dominerar.

När den polske tonsättaren Witold Lutosławski skrev en Konsert för orkester, undvek han elegant jämförelsen med Bartóks verk med samma titel genom att medge att denne bidragit med inspiration. Lutosławski skrev sitt verk för den då nygrundade filharmoniska orkestern i Warszawa. Det fick inte vara någonting svårt, men samtidigt skulle det ge den unga orkestern möjligheter att visa sin kvalitet. Det blev det sista verk han skrev med inspiration i folkmusik, men arbetet tog fyra år och materialet växte långt förbi de ursprungliga idéerna.

  • Roland Pöntinen, piano
    Roland Pöntinen, piano

Dela


AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021

AKTUELLT

SONs digitala scen

Här hittar du alla konserter vi spelar online.