Hoppa till huvudinnehåll

Beethovens åtta

19.00 - torsdag 15 april 2021
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Beethovens symfoni nr 8 & Ravels pianokonsert

Förändrat biljettsläpp
  • Lösbiljetter till denna konsert släpps så fort vi vet om salongen går att öppna för publik igen, med tanke på pandemin.
  • Håll dig uppdaterad om biljettsläppet här på webbplatsen, i sociala medier och via vårt nyhetsbrev. Prenumerera på nyhetsbrevet här >>

 

När Hector Berlioz läste renässanskonstnären Benvenuto Cellinis skrytsamma självbiografi, bestämde han sig för att skriva en hel opera över dennes äventyrliga liv i 1500-talets Florens och Rom. Premiären blev ett dundrande fiasko. Endast uvertyren fann nåd hos kritikerna.

Beethovens åttonde symfoni är hans kortaste, ljusaste och gladaste. Man har ibland hävdat att den åttonde op 93 består av det som blev över från arbetet med den sjunde op 92. Det är möjligt att arbetet gick snabbt och var förhållandevis okomplicerat, men man får inte nedvärdera Beethovens intentioner, även om han själv kallade den för sin ”kleine Sinfonie in F”.

Mot slutet av sin karriär arbetade Maurice Ravel på sina båda inbördes mycket olika pianokonserter, den mörka och mardrömslikt tragiska ”vänsterhandskonserten”, och en i G-dur; briljant, sprudlande solig, full av artisteri och en del sarkasm. Om Adagiot sa Ravel att ”den långspunna frasen nästan tog kål på mig”, men tack! detta hör till det ljuvligaste som någonsin skrivits. Ravel var ofta tämligen irriterad över att hans Bolero, ”ett sjutton minuters verk för orkester utan musik”, såg ut att bli hans mest älskade musikstycke. Det bygger ju på en okonstlad spansk dans, en bolero, vars tema upprepas gång på gång utan att utvecklas det minsta – inte ens tonarten förändras. Inte förrän alldeles mot slutet, men då blir skiftet från C-dur till E-dur desto effektivare. Det är just de små förändringarna som gett musiken mästar-stämpeln. För även om temat är detsamma så skiftar instrumenteringen hela tiden.

  • Lise de la Salle, piano
    Lise de la Salle, piano

Dela


AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021

AKTUELLT

SONs digitala scen

Här hittar du alla konserter vi spelar online.