Hoppa till huvudinnehåll

Unik pianokonsert & dansant symfoni

15.00 - lördag 24 oktober 2020
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Utsåld!

Uruppförande av en 120 år gammal pianokonsert, samt Beethovens sjunde symfoni är dagens program. Konserten spelas in och sänds i två delar på SONs digitala scen från lördagen 31/10

Nyfiken på Laura Netzels pianokonsert? Här får du lite lyssningstips från Sveriges Radio, som intervjuat både pianisten Peter Friis Johansson och SONs konstnärlige chef Henrik Marmén om uruppförandet. 

P1 Kultur: Intervju med Peter Friis Johansson. >>
Lyssna från 37:20. 

P4 Östergötland: Intervju med Henrik Marmén >>

 
Program

Den sannolikt första svenska pianokonserten av en kvinnlig tonsättare, uruppförs nu av SON och pianisten Peter Friis Johansson.
Laura Netzel
föddes i Finland 1839 som Laura Pistolekors, kom tidigt till Sverige och gjorde en förnämlig karriär som pianist. Komposition studerade hon för Charles Widor i Paris, och under signaturen Lago skrev hon musik för att i första hand få ihop pengar till sjukhus för hemlösa kvinnor och barn. Hon arrangerade många billiga konserter för arbetare. Hennes produktion omfattar ett sjuttiotal verk i en romantiskt kromatisk stil som anses vara påverkad av Wagner. Hon var runt 60 år när hon skrev sin pianokonsert, som förblev något ofullbordad. Mer än hundra år efter verkets tillkomst uruppförs nu den pianokonsert som Laura Netzel komponerade under sina vistelser i sekelskiftets Paris.
Initiativtagare till projektet är pianisten Peter Friis Johansson, som också är solist vid uruppförandet 24 oktober.

Få tonsättare har burit på sina musikaliska idéer så länge som Ludwig van Beethoven. De första skisserna till det som skulle bli hans sjunde symfoni kan hittas i skissböckerna från 1800-talets början, men det egentliga arbetet kom inte igång förrän hösten 1811. Få symfonier har mottagits med så varierade omdömen som just sjuan. Carl Maria von Weber hävdade att ”nu är det hög tid att spärra in Beethoven på dårhus”, och efter första framförandet i Leipzig menade kritikerna att Beethoven måste ha varit berusad när han skrev yttersatserna. Andra menade tvärtom att symfonin var en ”dansens apoteos”, eller att man ”ingen annanstans finner större frihetslängtan och kraft än i A-dursymfonin”.


Information till abonnenter
 • Abonnemangskonserten Beethovens sjua i grön serie 24/10 är inställd på grund av publikrestriktionerna under coronapandemin.
 • Återbetalning av biljetter sker snarast möjligt. De abonnenter som betalat sitt abonnemang med betalkort får återbetalning till konto och de som betalat på annat sätt kontaktas för återbetalningsuppgifter.
 • Den konsert som ges lördagen 24/10 ingår inte i något abonnemang.

Tack för er förståelse och ert tålamod. 


 • Laura Netzel. Foto Musik- & teaterbibliotekets arkiv.
  Laura Netzel. Foto Musik- & teaterbibliotekets arkiv.
 • Peter Friis Johansson, piano
  Peter Friis Johansson, piano
 • Ryan Bancroft, dirigent
  Ryan Bancroft, dirigent

Dela


AKTUELLT

Välkommen!

Läs om kommande konserter för publik!

AKTUELLT

SONs digitala scen

Här hittar du alla aktuella inspelade konserter.