Hoppa till huvudinnehåll

Brahms 1 & 2

19.00 - torsdag 31 januari 2019
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Vår Brahms i De Geerhallen

Under våren kommer vi att spela Brahms alla fyra symfonier och ytterligare några stycken av honom. Det blir en unik möjlighet att ta del av några av musikhistoriens främsta orkesterverk.

Självkritisk tonsättare sen i starten

Redan vid denna första konsert slår vi på stora trumman med hans två första symfonier. Brahms var en sällsynt självkritisk tonsättare och trodde sig inte om att kunna komponera en symfoni efter Beethovens mästerverk i genren. Mästarens porträtt hängde uppmanande över Brahms skrivbord, så det var kanske inte så underligt att Brahms dröjde till 1876, då han var 43 år gammal, innan han presenterade sin första symfoni – över femtio år efter Beethovens sista symfoni – och han lyckades med det omöjliga. Han hade tagit vid där Beethoven slutade och utvecklade i samma tradition symfonikonsten vidare.

Inspirerat skaparrus

Symfonin mottogs med entusiasm. Framgången försatte Brahms i ett inspirerat skaparrus, och i ett enda svep skrev han under några intensiva sommar- och höstmånader det kommande året sin andra symfoni. Han hade flytt från jäktet i Wien och sökt lugn och ro vid den idylliska Wörther See, ”där melodierna kommer flygande mot en så ymnigt att man måste se upp för att inte trampa på dem”. Det blev en ljus och leende symfoni, som även den mottogs med förtjusning.

"Ett lätt tryck över bröstet"

I videon hör du SONs bastrombonist Johan Wiklund berätta om den tämligen utmanande koral som trombonstämman spelar efter att ha suttit och väntat i 28 minuter i Brahms första symfoni. 

- Håll tummarna för oss två och en halv minut in i sista satsen, säger Johan. 

  • Karl-Heinz Steffens, dirigent. Foto: Susanne Diesner
    Karl-Heinz Steffens, dirigent. Foto: Susanne Diesner
  • Johannes Brams. Foto: AKG-images/TT Nyhetsbyrån
    Johannes Brams. Foto: AKG-images/TT Nyhetsbyrån

Dela


Abonnemang

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter - spara 35%

AKTUELLT

Välkommen!

Läs om kommande konserter för publik!

Abonnemang

Grön lördagsserie

35% rabatt på ordinarie pris

Abonnemang

Gul torsdagsserie

35% rabatt på ordinarie pris