Hoppa till huvudinnehåll

Brahms dubbelkonsert

19.00 - torsdag 28 februari 2019
Konserthuset Stockholm


Föregående konsert Nästa konsert

SON till Stockholm

SONs Artist in residence, stjärnskottet Johan Dalene, möter nestorn Torleif Thedéen! Brahms fick beställning på både en violin- och en cellokonsert sent i livet. Men han kände sig gammal och utarbetad. Hur skulle han orka med det? Men så fick han snilleblixten att skriva en enda konsert, men en dubbelkonsert för båda solisterna. Lättad lät han melodierna flöda fram.

Konserten inleds med ett verk av Molly Kien, en amerikanska som är bosatt i Stockholm. Hennes lovordade komposition Pyramid skrevs sedan hon 2013 sett de omtalade utställning med Hilma af Klints omskakande målningar.

Den sista av Måndagsgruppens radikala medlemmar, Ingvar Lidholm, avled i oktober 2017. Vi vill nu hylla honom och tacka för att vi fick spela in alla hans orkesterverk på tre cd. Lidholm sågs som gruppens ”romantiker”, och även om detta inte stämmer för allt han skrev, så är det alldeles tydligt i den tidiga Toccata e canto.

Stravinsky numrerade inte sina symfonier, men den i C-dur tillkom som nr 3, 1939-40, beställd till Chicagosymfonikernas 50-årsjubileum. Det var en svår tid för Stravinsky. Själv vårdades han för TBC på ett sanatorium utanför Genève, hans första hustru och hans mor avled, och andra världskriget tvingade honom till USA som landsflykting. Men liksom Mozart lät han inte personliga omständigheter påverka det han skrev. Symfonin blev en klassiskt ren, rytmisk och briljant musik.

  • Johan Dalene, violin, Torleif Thedéen, cello. Foto: Nikolaj Lund
    Johan Dalene, violin, Torleif Thedéen, cello. Foto: Nikolaj Lund
  • Giedrė Šlekytė, dirigent. Foto: Olena Tokar
    Giedrė Šlekytė, dirigent. Foto: Olena Tokar

Dela


Abonnemang i De Geerhallen

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter i Norrköping - spara 35%

Om orkestern

Musikerna

Vilka spelar i SON? Lär känna dem här!

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021

Abonnemang i De Geerhallen

Grön lördagsserie

Sex konserter - spara upp till 760 kr!