Hoppa till huvudinnehåll

Dalene och Nisbeth med SON

19.00 - torsdag 4 februari 2021
Inspelat i De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

På SONs digitala scen

HÄR ÄR LÄNK TILL KONSERTEN >>

Violinisten Johan Dalene, känd och älskad av SONs publik, får sällskap av violasten Ellen Nisbeth på SONs digitala scen för att framföra Mozarts Sinfonia Concertante tillsammans med SON.
Solistbyte: Ellen Nisbeth ersätter Timothy Ridout.

Information 
  • Med förbehåll för förändringar. Den här konserten har fått en ny tid. Beronde på händelser under pandemin kan vi tvingas ändra både tid, program och medverkande. 
  • Alla abonnemang för 20/21 kommer att betalas tillbaka i sin helhet. Denna konsert ingår alltså inte i något abonnemang.  
  • Håll dig uppdaterad om konserten här på webbplatsen, i sociala medier och via vårt nyhetsbrev. Prenumerera på nyhetsbrevet här >>

W A Mozart 1756-1791
Sinfonia Concertante Ess-dur (K364)
Allegro maestoso
Andante
Presto
 

Den ödesdigra, andra turnén till Paris var över. Mozart hade den här gången rest tillsammans med sin mor, men hon hade insjuknat och avlidit i den franska huvudstaden, och lämnat den världsfrånvarande 23-åringen ensam. Fjorton år tidigare hade han lagt parisarna vid sina fötter, men nu hade det förtjusande underbarnet förvandlats till en konkurrerande yngling som motarbetades. Han såg ingen annan utväg än att vända näsan hem mot Salzburg för att på nytt bli en bland ärkebiskop Collo­rados tjänstefolk. Medan Mozart var i Paris hade hans älskade Aloysia övergivit honom och gift sig med en skådespelare, och inom kort skulle han med dunder och brak bryta upp från Salzburg för gott.

Det var i denna smått kaotiska stämning Mozart 1779 komponerade Sin­fonia concertante i Ess-dur (K364) för violin, viola och orkester. Men Mozart lät inte sina kompositioner speglas av den sinnesstämning han befann sig i. Tvärtom brukar verket betraktas som hela genrens glänsande höjdpunkt. Möjligen kan den intima och samtidigt värdiga, långsamma satsen i c-moll ses som ett requiem över modern: här finns inga dramatiska utbrott, och när musiken känsligt modulerar till dur blir effekten ett gripande leende genom tårar. Soloinstrumenten är helt jämbördiga, kanske därför att Mozart med förtjusning spelade dem båda, och för säkerhets skull skrev han själv ut alla kadenser. De blir genom hela konserten vänner, och de tävlar aldrig om att tränga sig fram i rampljuset.

En sinfonia concertante är ett verk som varken är en symfoni eller en konsert – eller kanske snarare båda delarna. Ofta har ett sådant verk flera solister, och Mozart skrev två verk med denna titel, båda går i Ess-dur, och den som inte spelas nu är skriven för fyra blåsare.

 

Anna Skryleva
Anna Skryleva växte upp i Moskva, där hon också fick en gedigen musikutbildning. Men hon har förlagt centrum för sin musikutövning i Tyskland, där hon främst arbetat vid olika operateatrar, och för närvarande är generalmusikdirektör i Magdeburg. Hon har också framfört operor på många andra platser, bland annat i Mexiko och på Stockholmsoperan. Hennes operarepertoar är mycket omfattande, från klassiker som Mozart, via Rossini till Wagner och Weill, och med ett specialintresse för ryska romantiker.

Johan Dalene
Vid det här laget behöver Johan Dalene knappast längre presenteras, han är välkänd för vår publik. Men vår 20-årige Norrköpingsson har redan hunnit med en karriär som imponerar. Han började spela violin som fyraåring och debuterade med SON tre år senare, blev student-in-recidence under Verbier-festivalen i Schweiz, upptogs i det norska mentorprogrammet Crescendo och New Generation Artists BBC Radio 3 – ja, fram till segern i Det Norska Solistpriset och Carl Nielsentävlingen 2019. Han har också regelbundet hunnit ge konserter med ledande orkestrar och i berömda konserthus, både här hemma och utomlands – samt att ha spelat in sin internationellt hyllade första CD.

Ellen Nisbeth
Ellen Nisbeth är en av Skandinaviens främsta violaster, för ett par säsonger sedan utsedd av ECHO (European Concert Hall Organisation) som dess ”Rising Star. Då hade hon redan erövrat det svenska Solistpriset, och det Nordiska Solistpriset. Hon har framträtt vid några av Europas främsta musikscener, däribland Concertgebouw Amsterdam, Barbican Center London, Musikverein Wien, Cité de la Musique Paris, BOZAR Brüssel, under dirigenter som Neeme Järvi, Daniel Blendulf, Santu-Matias Rouvali.

Stig Jacobsson

  • Johan Dalene, violin | Ellen Nisbeth, viola
    Johan Dalene, violin | Ellen Nisbeth, viola

Dela


Abonnemang i De Geerhallen

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter i Norrköping - spara 35%

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021

Abonnemang i De Geerhallen

Grön lördagsserie

Sex konserter - spara upp till 760 kr!

Abonnemang i De Geerhallen

Gul torsdagsserie

​Sex konserter - spara 725 kr!