Hoppa till huvudinnehåll

Dalene spelar Nielsen

19.00 - fredag 29 januari 2021
Crusellhallen, Linköping


Föregående konsert Nästa konsert

Dalene spelar i Nielsens violinkonsert | Linköping

Förändrat biljettsläpp
  • Lösbiljetter till denna konsert släpps så fort vi vet om salongen går att öppna för publik igen, med tanke på pandemin.
  • Håll dig uppdaterad om biljettsläppet här på webbplatsen, i sociala medier och via vårt nyhetsbrev. Prenumerera på nyhetsbrevet här >>

 

Carl Nielsen besökte i juni Edvard Griegs änka Nina på Troldhaugen utanför Bergen. Det var en hyllnings- och minnesvisit – den norske mästaren var död sedan fyra år tillbaka. Nielsen satt nere vid sjön i åtskilliga timmar och inspirerades, till sin första solokonsert, den för violin vid samma plats där också Grieg komponerat åtskilliga verk. Mer än något annat av hans större orkesterverk är Violinkonserten hållen i varm romantisk tradition. Solostämman är ytterst krävande. Idag står det klart att den vid sidan av Sibelius är den viktigaste violinkonserten som skrivits i Norden.

Åtta år efter sin första symfoni började Stenhammar 1911 på nytt skissa en symfoni, och under de kommande åren mognade den fram. Själv gav han aldrig någon antydan om att detta skulle vara ”nr 2”, för den första ville han helst glömma, och han presenterade själv den nya symfonin som ”nykter och ärlig musik utan klatsch”. Det är ändå sannerligen ingen torr eller akademisk musik. Hans egen beskrivning är bara ytterligare ett tecken på hans stora självkritik. Symfonin lever och skimrar, har en varm nordisk ton, är dansant och gripande. Få svenska symfonier har fått uppleva en sådan internationell uppmärksamhet och spelats in på skiva så många gånger. Och klatsch? Nej, billiga effekter var inget för Stenhammar.

  • Johan Dalene, violin | Anna Skryleva, dirigent
    Johan Dalene, violin | Anna Skryleva, dirigent

Dela


Abonnemang i Crusellhallen

Kortklassiker

Succéserien i Linköping!

Hitta hit

Konserthuset i Linköping

Hitta hit, p-platser och kollektivtrafik.

Ditt besök

Priser i Linköping

Köpinformation och biljettpriser i Crusellhallen

AKTUELLT

Alla konserter i Linköping

SON i Crusellhallen