Hoppa till huvudinnehåll

Edith Södergran - I ord och ton

18.00 - fredag 4 februari 2022
Rödtornet i Vadstena


Föregående konsert Nästa konsert

Dikter och livemusik i Vadstena

Jag är ingen kvinna. Jag är ett neutrum.

Edith Södergran är en av våra största poeter. Hon var banbrytande på sin tid, en oerhört intelligent, kaxig, passionerad, driven och målmedveten person. Och samtidigt skör, vemodig och egensinnig. Vid 31 års ålder gick hon bort, men hann ändå skapa dikter som griper tag i generation efter generation. Och hon visste sitt värde: "Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är”

"Förra våren när vi var tvungna att stänga ner allt p g a Corona och ställa om till digitala produktioner så föddes idén att läsa in dikter. Jag kom att tänka på Edith Södergran vars dikter alltid berört och fascinerat mig. Det kändes också så självklart att låta hennes ord klinga mot musik och gärna en stråkkvartett, så jag tog kontakt med violinisten Johanna Tafvelin som tände på idén. Vi kom snart fram till att rikta in oss på kvinnliga tonsättare och låta Ediths ord och deras musik vävas samman." – Karin Oscarsson

Musiken vi har valt att spela i det här programmet är fri i formen, men full av utryck, liksom Edith Södergrans poesi. Sprudlande energisk och passionerad, likväl som vemodig och melankolisk. Några satser har vi delat upp i flera delar, för att få en tätare dialog mellan text och musik.

Nancy Dalberg, 1881–1949, en av de första kända kvinnliga tonsättarna i Danmark, var elev till Carl Nielsen och tillägnade honom sin tredje stråkkvartett, ur vilken vi spelar den andra satsen.

Grazyna Bacewicz, 1909–1969, polsk tonsättare och violinist. Hennes fjärde stråkkvartett är skriven i en egen neoklassicistisk stil, med inslag av folkmusik, där melankoliska stämningar växlar med expressiva utbrott.

Vítězslava Kaprálová, 1915–1940, tjeckisk tonsättare och dirigent, som trots att hon dog endast 25 år gammal i tuberkulos, hann skriva en imponerande mängd musik. Vi spelar andra satsen ur hennes vackra och ungdomliga stråkkvartett från 1935.

 

 • VAD: Dikter av Edith Södergran med inslag av livemusik
 • VAR: Vadstena, Rödtornet
 • NÄR: Fredag 4 februari kl.18:00. 
 • Biljetter: Köps på Vadstena-Akademiens hemsida

 

Samarbete med 

 • Skådespelare Karin Oscarsson
  Skådespelare Karin Oscarsson
 • Johanna Tafvelin, violin
  Johanna Tafvelin, violin
 • Sonja Vrieze, violin
  Sonja Vrieze, violin
 • Karin Svanberg Ancker, viola
  Karin Svanberg Ancker, viola
 • Niklaas Veltman, cello
  Niklaas Veltman, cello

Dela