Hoppa till huvudinnehåll

Fantastisk symfoni

15.00 - lördag 29 februari 2020
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Luthando Qave sjunger sångcykel

Ernest Chausson blev bara 44 år – han omkom 1899 i en av historiens första cykelolyckor. I Soir de fête ville han skildra sitt privata intryck av en avlägsen folkmassas sorl, kontrasterat mot nattens lugn och frid i en närmast impressionistisk tondikt.

Livets förgänglighet

Tebogo Monnakgotla är född och uppvuxen i Uppsala och var Sveriges Radios huskomponist 2007–08. Dikten Un clin d’oeil (En blinkning) handlar om livets förgänglighet och kanske om rädslan för döden eller om meningslösheten. Hon har tillägnat sångcykeln sin morfar ”vars långa resa slutade under det att jag komponerade  verket, och mittensatsen är tillägnad min dotter”. Verket är en sambeställning av SON, Svenska Kammarorkestern och Gävle Symfoniorkester.

Förtvivlad kärlek

1830 var ett revolutionsår i Paris och inget kan vara mer typiskt än att det var just detta år som Hector Berlioz kastade in sin bomb Symphonie fantastique i Paris trötta musikliv. Omedelbart kom 26-åringen i rampljuset, han kom att bli symbol för allt det nya. Han var djupt förälskad i skådespelerskan Harriet Smithson. Som besatt var han också under de två månader han arbetade med symfonin. Han fullbordade denna självbiografiska musikaliska bekännelse den 16 april, och gav verket underrubriken ”en episod ur en konstnärs liv”. Det är en självbiografisk symfoni, som handlar om en ung hyperkänslig musikers förtvivlade kärlek – den älskades tema dyker ständigt upp.

  • Luthando Qave, baryton.
    Luthando Qave, baryton.

Dela


Abonnemang

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter - spara 35%

Abonnemang

Röd serie

35% rabatt på ordinarie pris

Abonnemang

Gul torsdagsserie

35% rabatt på ordinarie pris

AKTUELLT

Välkommen!

Läs om kommande konserter för publik!