Hoppa till huvudinnehåll

Fantastisk symfoni

19.00 - fredag 28 februari 2020
Crusellhallen, Linköping


Föregående konsert Nästa konsert

Berlioz bomb i Paris musikliv

Ernest Chausson blev bara 44 år – han omkom 1899 i en av historiens första cykelolyckor. I Soir de fête ville han skildra sitt privata intryck av en avlägsen folkmassas sorl, kontrasterat mot nattens lugn och frid i en närmast impressionistisk tondikt.

Livets förgänglighet

Tebogo Monnakgotla är född och uppvuxen i Uppsala och var Sveriges Radios huskomponist 2007–08. Dikten Un clin d’oeil (En blinkning) handlar om livets förgänglighet och kanske om rädslan för döden eller om meningslösheten. Hon har tillägnat sångcykeln sin morfar ”vars långa resa slutade under det att jag komponerade  verket, och mittensatsen är tillägnad min dotter”. Verket är en sambeställning av SON, Svenska Kammarorkestern och Gävle Symfoniorkester.

Förtvivlad kärlek

1830 var ett revolutionsår i Paris och inget kan vara mer typiskt än att det var just detta år som Hector Berlioz kastade in sin bomb Symphonie fantastique i Paris trötta musikliv. Omedelbart kom 26-åringen i rampljuset, han kom att bli symbol för allt det nya. Han var djupt förälskad i skådespelerskan Harriet Smithson. Som besatt var han också under de två månader han arbetade med symfonin. Han fullbordade denna självbiografiska musikaliska bekännelse den 16 april, och gav verket underrubriken ”en episod ur en konstnärs liv”. Det är en självbiografisk symfoni, som handlar om en ung hyperkänslig musikers förtvivlade kärlek – den älskades tema dyker ständigt upp.

Konserten genomförs med stöd av kultur- och fritidsnämnden i Linköpings kommun.

  • Luthando Qave, solist i Un clin d’oeil.
    Luthando Qave, solist i Un clin d’oeil.

Dela


Abonnemang i Crusellhallen

Kortklassiker

Succéserien i Linköping!

Hitta hit

Konserthuset i Linköping

Hitta hit, p-platser och kollektivtrafik.

Ditt besök

Priser i Linköping

Köpinformation och biljettpriser i Crusellhallen

AKTUELLT

Alla konserter i Linköping

SON i Crusellhallen