Hoppa till huvudinnehåll

Forellkvintetten

18.00 - lördag 6 juni 2020
Inspelat i De Geerhallen


Föregående konsert Nästa konsert

Schubert med Johan Dalene

Kära konsertbesökare! I dessa tider av prövning för vårt samhälle tycker vi på SON att det är särskilt viktigt att bidra till att upprätthålla ett pulserande kulturliv. Därför erbjuder vi nu SONs digitala scen under den tid då vi tvingas hålla våra konsertsalar stängda för publik. Vi har på rekordkort tid lagt om programmet, bytt solister och dirigenter och skapat ett nytt utbud som alla musikälskare kan ta del av online. Välkommen!

HÄR KOMMER DU TILL KONSERTEN
Du kan se den från och med klockan 18:00 lördag 6 juni.
Konserten ligger kvar till 6 juli 2020.

 

Franz Schubert (1797–1828)
Forellkvintetten A-dur op 114
Allegro vivace
Andante
Scherzo: Presto
Theme: Andantino: Variation 1–5. Allegretto
Allegro giusto

Den förmögne amatörmusikern Sylvester Paumgartner i Steyr beställde sommaren 1819 ett nytt verk av Franz Schubert. De båda hade träffats på just denna plats i de österrikiska alperna; Schubert för att njuta av naturen, medan Paumgartner var bosatt där och verksam som kommunanställd. I vanlig ordning inspirerades Schubert till ett mästerverk. Det blev ett generöst verk som växte fram under hösten när han återvänt hem till Wien. Han skickade iväg det fullbordade verket till Paumgartner, och förmodligen hade det förblivit okänt om inte förläggaren Josef Czerny året efter Schuberts död bland oräkneliga manuskript hittat en kopia av denna stora kvintett för piano, violin, viola, cello och kontrabas, och tyckt att den var så bra att han omgående gav ut den i tryck som opus 114 (ett rent fantasinummer).
För ovanlighets skull består verket av fem satser, där det mellan det ordinarie scherzot och finalen också fogats en briljant variationssats – och det är den som gett verket dess namn, Forellkvintetten. Temat som varierats är nämligen hämtat från Schuberts kända sång ”Die Forelle”, som berättar om hur den finurlige fiskaren lurar fisken i fällan. Denna sats har blivit kvintettens tyngdpunkt, men ska för den skull inte ta intresset från de övriga. Det är en flödande generös och melodisk musik och Schubert hade inga andra mål än att bjuda lyssnaren på kvalificerad underhållning.

Text Stig Jacobsson

  • Johan Dalene. Foto Fredrik Schlyter
    Johan Dalene. Foto Fredrik Schlyter

Dela