Hoppa till huvudinnehåll

Inställt - Från nya världen

15.00 - lördag 18 april 2020
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Inställt - SON-solist: Christoph Schnaithmann

Hösten 1816 påbörjade Franz Schubert sin sjätte symfoni, den som brukar kallas “Lilla C-dursymfonin” för att skilja den från den stora nionde symfonin i samma tonart. Sjätte symfonin är charmig, och i finalen gör han inga försök att dölja sin förtjusning över Rossini.

Ernest Bloch var född i Schweiz, men liksom så många andra av judisk härkomst sökte han sin tillflykt i USA där han verkade som pedagog och konstnär. 1954 fick han beställning på en konsert för trombon, och han gav sitt verk en djup karaktär, där solostämman inspirerats av gamla testamentets shofar, ett instrument i form av ett vädurshorn som användes både i krigiska och festliga sammanhang. Verket spelas med vår egen Christoph Schnaithmann som solist.

Antonín Dvořák krönte 1891 sin musikerbana med att bli kompositionsprofessor vid det nyöppnade konservatoriet i New York, och han kunde inte låta bli att fascineras av den amerikanska naturen lika mycket som av folklivet i de stora städerna. I hans nionde symfoni har man tyckt sig höra spirituals, pionjärsånger och storstädernas puls. Andra har bara hört nostalgi i form av minnen från det älskade Böhmen. Få symfonier har en mer gastkramande intensitet och samtidigt en så lyrisk skönhet.

  • Christoph Schnaithmann, trombon. Foto: Mats Bäcker
    Christoph Schnaithmann, trombon. Foto: Mats Bäcker

Dela


Abonnemang i De Geerhallen

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter i Norrköping - spara 35%

Abonnemang i De Geerhallen

Röd torsdagsserie

Sex konserter - spara upp till 725 kr!

Abonnemang i De Geerhallen

Gul torsdagsserie

​Sex konserter - spara 725 kr!

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021