Hoppa till huvudinnehåll

Fransk afton

18.00 - onsdag 14 april 2021
Crusellhallen, Linköping


Föregående konsert Nästa konsert

Briljant och sprudlande solig pianokonsert

Förändrat biljettsläpp
  • Lösbiljetter till denna konsert släpps så fort vi vet om salongen går att öppna för publik igen, med tanke på pandemin.
  • Håll dig uppdaterad om biljettsläppet här på webbplatsen, i sociala medier och via vårt nyhetsbrev. Prenumerera på nyhetsbrevet här >>

 

När Hector Berlioz läste renässanskonstnären Benvenuto Cellinis skrytsamma självbiografi, bestämde han sig för att skriva en hel opera över dennes äventyrliga liv i 1500-talets Florens och Rom. Premiären blev ett dundrande fiasko. Endast uvertyren fann nåd hos kritikerna.

Mot slutet av sin karriär arbetade Maurice Ravel på sina båda inbördes mycket olika pianokonserter, den mörka och mardrömslikt tragiska ”vänsterhandskonserten”, och en i G-dur; briljant, sprudlande solig, full av artisteri och en del sarkasm. Om Adagiot sa Ravel att ”den långspunna frasen nästan tog kål på mig”, men tack! detta hör till det ljuvligaste som någonsin skrivits. Ravel var ofta tämligen irriterad över att hans Bolero, ”ett sjutton minuters verk för orkester utan musik”, såg ut att bli hans mest älskade musikstycke. Det bygger ju på en okonstlad spansk dans, en bolero, vars tema upprepas gång på gång utan att utvecklas det minsta – inte ens tonarten förändras. Inte förrän alldeles mot slutet, men då blir skiftet från C-dur till E-dur desto effektivare. Det är just de små förändringarna som gett musiken mästar-stämpeln. För även om temat är detsamma så skiftar instrumenteringen hela tiden.

  • Lide de la Salle, piano
    Lide de la Salle, piano

Dela


AKTUELLT

Senaste nytt om konserterna

​Information om biljetter, abonnemang samt SONs digitala scen.

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021