Hoppa till huvudinnehåll

Gästspel i Stockholm

15.00 - lördag 26 februari 2022
Konserthuset i Stockholm


Föregående konsert Nästa konsert

Ravel och Debussy

SON gästspelar i Stockholms Konserthus tillsammans med chefdirigent Karl-Heinz Steffens. Konserten bjuder på samma program som konserten i Norrköping torsdagen 17 Februari 2022 kl. 19.00.

Läs mer på konserthusets hemsida


Den franske tonsättaren Maurice Ravel hade ett starkt intresse för spansk kultur och musik. En bidragande orsak var att hans mamma hade baskiskt ursprung, var uppväxt i Madrid och pratade flytande spanska. Därför är det på något sätt både sympatiskt och symptomatiskt att Rapsodie espagnole blev Ravels första orkesterverk av betydelse.

I Shéhérazade för sopran och orkester handlar det i stället om intresset för det orientaliska. Musiken är baserad på Tusen och en natt, den välkända samlingen med sagor från trakterna kring Sidenvägen. Ravel hade redan tidigare skrivit en uvertyr inspirerad av Rimskij-Korsakovs Scheherazade. Den här gången tog han som utgångspunkt tre exotiska texter av vännen, poeten och konstnären Tristan Klingsor och skapade en fantasieggande musikalisk impressionism där han briljerar med sin fantastiska orkestreringskonst.

Ett impressionistisk mästerverk är också Debussys La mer, inspirerad av målaren Joseph Turner (1775-1851), men framförallt av den japanske konstnären Katsushika Hokusai (1760-1849 ), vars träsnitt Under vågen utanför Kanagawa fick pryda partiturets titelsida.

  • Solist Siobhan Stagg Foto: Simon Pauly
    Solist Siobhan Stagg Foto: Simon Pauly
  • Chefdirigent Kar-Heinz Steffens Foto: Mats Bäcker
    Chefdirigent Kar-Heinz Steffens Foto: Mats Bäcker

Dela