Hoppa till huvudinnehåll

Inställd konsert - lyrisk violinkonsert

19.00 - torsdag 12 mars 2020
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Inställd konsert - Beethoven med stjärnsolist

Konserten med Janine Jansen 12 mars ställdes tyvärr in. Detta till följd av Folkhälsomyndighetens bedömning gällande Coronaviruset och efter regeringens beslut om ett maxantal på 500 personer i en och samma lokal.

Konserten ställdes in med kort varsel. Vår publik fick då besked om att konserten skulle framföras vid ett senare tillfälle. Detta har tyvärr visat sig vara omöjligt att förverkliga inom rimlig tid. Du som hade biljett till denna konsert kommer att kontaktas via sms eller mejl. Vi löser det så fort vi kan.

Vet du med dig att biljettkassan inte har dina kontaktuppgifter (mejladress eller mobilnummer) vänligen ring 020-515120 eller mejla info@norrkopingssymfoniorkester.se för att uppge dem.

-------------

Världsstjärnan Janine Jansen gästar SON med Beethovens enda violinkonsert. Beethoven fick beställning på en violinkonsert av tidens stora fiolunderbarn, Franz Clement. Det blev en ovanlig violinkonsert, för Beethoven lät solostämman vara lyrisk och invävd i orkestern. Att på detta sätt låta formen vara konsertant, men utformningen symfonisk, var en ny syn på konsertformen. Den här gången är orkestern jämbördig. Alltsammans är mycket lyriskt, och endast finalen är hållen i vad man skulle kunna kalla ”jaktstil”.

Som inledning får vi höra ett beställningsverk av den unge Jacob Mühlrad. Han har gjort en häpnadsväckande snabb och framgångsrik karriär på musikhimlen. Han kom inte till musiken förrän han var 14 år, men det gick så bra att han tog pianolektioner för Staffan Scheja och fortsatte med komposition för Sven-David Sandström när han var 19. Trots svår dyslexi, som försvårar hans förmåga att läsa noter, gick han vidare till Gotlands Tonsättarskola, Kungliga Musikhögskolan och masterutbildning vid Royal College of Music i London.

Robert Schumann var energisk, optimistisk och extatisk. Han arbetade målmedvetet på sin andra symfoni med sträng disciplin, och fick hjälp av sina studier i Bachs kontrapunkt. I själva verket skapade han nu sin enda klassiska symfoni, för vilken Beethoven säkert stått modell. Det blev ett personligt mästerverk som kritiken fann nymodigt och egendomligt, men samtidigt imponerande. Sällan har Schumann varit på så gott humör.

  • Janine Jansen, violin. Foto: Decca/Marco Borggreve
    Janine Jansen, violin. Foto: Decca/Marco Borggreve

Dela


Abonnemang i De Geerhallen

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter i Norrköping - spara 35%

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021

Abonnemang i De Geerhallen

Grön lördagsserie

Sex konserter - spara upp till 760 kr!

Abonnemang i De Geerhallen

Gul torsdagsserie

​Sex konserter - spara 725 kr!