Hoppa till huvudinnehåll

Maestro Jurowski möter solistprisvinnare

15.00 - lördag 19 september 2020
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Nestor möter debutant

Sergej Prokofjev hade gjort sig känd som den ryska musikens svarta får, men så kom han oväntat med sin första symfoni som visade sig vara melodiskt lekfull, att publiken både häpnade och förtjusades. Han hade för avsikt att skriva något som Haydn eller Mozart skulle ha kunnat skriva om de levat under 1910-talet.

Självklart vill vi ge våra strålande unga mästarmusiker från Norrköping all uppmärksamhet. Flöjtisten Laura Michelin vann Solistpriset när hon spelade Nielsens Flöjtkonsert för en hängiven publik, och det är ingen lättspelad musik, men oerhört charmerande. Tonsättaren hade bestämt sig för att skriva en konsert till var och en av musikerna i Köpenhamns Blåsarkvintett. Ingen annan tonsättare har gett sig på ett sådant projekt, och dessvärre fick inte heller Nielsen möjlighet att fullborda tanken, för han hann bara med konserterna för flöjt och klarinett innan han avled. Nielsen har lagt in en god portion av sin varma humor i musiken, och han hävdade att ”flöjten inte kan förneka sin sanna natur. Dess hem är Arkadien och den föredrar pastorala stämningar.” Nåja, inte ens flöjten kan undgå att utvecklas. 

Efter Ryska revolutionen flydde Rachmaninov från Ryssland och slog sig till slut ner i USA. Men han trivdes inte, och inspirationen uteblev. Under de sista tjugofem åren komponerade han bara en handfull verk, däribland de symfoniska danserna – men de blev å andra sidan något av det bästa han skrev. Till att börja med hade han tänkt kalla dem Middag-Skymning-Midnatt, men titlarna togs bort. Resultatet blev en gripande mix av ryskt och amerikanskt. I finalen finns till och med jazziga synkoper.

 

25-ÅRSJUBILEUM! 

Michail Jurowski gästade SON första gången 1995 då vi spelade in Ture Rangströms samtliga symfonier. Sedan dess har han dirigerat på ett flertal inspelningar och inte minst hela 48 konserter!

  • Laura Michelin, flöjt FOTO Calle Slättengren
    Laura Michelin, flöjt FOTO Calle Slättengren

Dela


Abonnemang i De Geerhallen

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter i Norrköping - spara 35%

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021

Abonnemang i De Geerhallen

Röd torsdagsserie

Sex konserter - spara upp till 725 kr!

Abonnemang i De Geerhallen

Gul torsdagsserie

​Sex konserter - spara 725 kr!