Hoppa till huvudinnehåll

Mozarts c-mollmässa

15.00 - lördag 19 oktober 2019
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Mässa av kärlek

Texten till Brahms Schicksalslied handlar om en modern grek som slåss för självständighet, men Brahms föredrogatt skildra gudarnas eviga lycka ställd mot de stackars människornas lidande. Här finns kontrast mellan den fridfulla efter-livet-tillvaron och människornas vardagliga kamp. Inledningen tolkar Olympens ljus, ömhet och nostalgi.

Emmy Lindströms stråkstycke Nu faller snö är ett mjukt, poetiskt stycke från 2009. Förra säsongen var hon hustonsättare för Helsingborgssymfonikerna.

Mahler skrev en lång rad underbart innerliga sånger. Bland annat sången ”Jag har förlorat kontakten med världen”, där han lever ensam i sin kärlek, i sina sånger.

Ofullbordat mästerverk

Att Mozart skrev mässan i c-moll var ett personligt löfte: när han fått sin Constanze skulle han också uppföra en nyskriven mässa i Salzburg. ”Jag har verkligen lovat det i mitt hjärta och hoppas också kunna hålla det”, skrev han i ett brev hem. Trots allt förblev mässan ofullbordad, men den rymmer en tidigare aldrig visad konstnärlig frihet.

Lokal färg

Den här konserten är värd uppmärksamhet inte minst för att två av de medverkande är från Linköping och har studerat vid De Geergymnasiets musiklinje i Norrköping: sopranen Susanna Stern och tonsättaren Emmy Lindström.

  • Solisterna Susanna Stern, Leif Aruhn-Solén, Karin Dahlberg och Carl Ackerfeldt.
    Solisterna Susanna Stern, Leif Aruhn-Solén, Karin Dahlberg och Carl Ackerfeldt.
  • Östgöta Kammarkör.
    Östgöta Kammarkör.

Dela


Abonnemang i De Geerhallen

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter i Norrköping - spara 35%

Abonnemang i De Geerhallen

Röd torsdagsserie

Sex konserter - spara upp till 725 kr!

Abonnemang i De Geerhallen

Gul torsdagsserie

​Sex konserter - spara 725 kr!

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021