Hoppa till huvudinnehåll

Ravel möter Debussy

19.00 - torsdag 17 februari 2022
De Geerhallen


Föregående konsert Nästa konsert

Orkestral rapsodi och sångcykeln Ariettes oubliées

Fransk musik från impressionismen. En färgrik klangvärld möter lyssnaren i den här konserten under ledning av chefdirigent Karl-Heinz Steffens.

Rapsodie espagnole blev Ravels första orkesterverk av betydelse. Den franske tonsättaren Maurice Ravel hade ett starkt intresse för spansk kultur och musik. En bidragande orsak var att hans mamma hade baskiskt ursprung, var uppväxt i Madrid och pratade flytande spanska.

I Shéhérazade för sopran och orkester handlar det i stället om intresset för det orientaliska. Musiken är baserad på Tusen och en natt, den välkända samlingen med sagor från trakterna kring Sidenvägen. Ravel hade redan tidigare skrivit en uvertyr inspirerad av Rimskij-Korsakovs Scheherazade. Den här gången tog han som utgångspunkt tre exotiska texter av vännen, poeten och konstnären Tristan Klingsor och skapade en fantasieggande musikalisk impressionism där han briljerar med sin fantastiska orkestreringskonst.

Ett impressionistisk mästerverk är även Debussys La mer, inspirerad av målaren Joseph Turner (1775-1851), men framförallt av den japanske konstnären Katsushika Hokusai (1760-1849 ), vars träsnitt Under vågen utanför Kanagawa fick pryda partiturets titelsida.

Solist

Sopranen Siobhan Stagg är en av de mest framstående unga artisterna som kommit från Australien under de senaste åren. Christa Ludwig har beskrivit Siobhans röst som "en av de vackraste jag någonsin hört.”. Det här blir lovordade och internationellt kända Siobhan Staggs första framträdande tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester.

Dirigent

Karl-Heinz Steffens, dirigent från Tyskland är sedan säsongen 2020/21 chefdirigent för Norrköpings Symfoniorkester. Steffens lärde känna orkestern redan säsongen 2018/19 då de framgångsrikt framförde Johannes Brahms samtliga symfonier. Steffens är en av sin generations ledande dirigenter, både inom den symfoniska världen och operans. 

   • Solist Siobhan Stagg. Foto Simon Pauly
    Solist Siobhan Stagg. Foto Simon Pauly
  • Dirigent Karl-Heinz Steffens. Foto Mats Bäcker
    Dirigent Karl-Heinz Steffens. Foto Mats Bäcker

Dela


Abonnemang

Gul torsdagsserie

35% rabatt på ordinarie pris

AKTUELLT

Välkommen!

Läs om kommande konserter för publik!