Hoppa till huvudinnehåll

Romantisk lördag

15.00 - lördag 14 september 2019
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Gudomlig pianokonsert och rysk balett

Linda Leimane är en trettioårig tonsättare från Lettland vars musik banar väg genom Europa, och Australien! Namnet på hennes långsamt framväxande orkesterverk Enantiomorphic Chambers betyder att det har med spegelbilder att göra. Musiken går i kraftfulla vågor.

Efter uruppförandet av Griegs pianokonsert skrev pianisten Neupert ett brev till Grieg: ”I lördags ljöd Er gudomliga konsert i Casinos stora sal. Jag firade i sanning storartade triumfer. Redan efter kadensen i första delen bröt det ut en veritabel publikstorm. De tre fruktade kritikerna Gade, Rubinstein och Hartmann satt uppe i logen och applåderade av alla krafter. Jag kan hälsa från Rubinstein och tala om att han verkligen är förbluffad över att få höra en sådan genial komposition …” Förtjusningen har hållit i sig genom åren.

1935 återvände Prokofjev till Sovjet efter årtionden i väst, och genast beställde Kirovteatern i Leningrad en helaftonsbalett i tre akter. När musiken var färdig refuserades den, och Bolsjojteatern i Moskva fann den alltför svår att dansa till. Men idag betraktas Romeo och Julia som den mest lyckade av alla ryska baletter sedan Tjajkovskijs dagar. Konsertsviterna bjuder på strålande, omväxlande musik, melodisk och gripande.

  • Benjamin Grosvenor, piano.
    Benjamin Grosvenor, piano.

Dela


Abonnemang

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter - spara 35%

Abonnemang

Röd serie

35% rabatt på ordinarie pris

Abonnemang

Gul torsdagsserie

35% rabatt på ordinarie pris

AKTUELLT

Välkommen!

Läs om kommande konserter för publik!