Hoppa till huvudinnehåll

Hommage till Sven-David Sandström

19.00 - torsdag 19 november 2020
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

KONSERTEN ÄR INSTÄLLD

Inställd konsert
 • På grund av de nya publikrestriktionerna ställs denna konsert in. De som köpt biljett blir kontaktade för återbetalning.
 • Konserten kommer dock att spelas in och sändas på SONs digitala scen från torsdag 26/11 kl 19.00 och 30 dagar framåt. Du ser den utan kostnad.
 • Se alla digitala konserter här: SONs digitala scen >>
 • Håll dig uppdaterad här på webbplatsen, i sociala medier och via vårt nyhetsbrev. Prenumerera på nyhetsbrevet här >>

Programtext

Det var med stor sorg vi sommaren 2019 mottog beskedet att vår främste tonsättare, Sven-David Sandström, gått ur tiden. Med samma lätthet (kan det tyckas) som klassikerna skrev sin musik, skapade han en enorm skatt av verk i alla genrer – allt från körer och oratorier, till kammarmusik och symfonier. Runt 2014 fick nio svenska tonsättare beställning på varsitt verk som skulle bli en kommentar till någon av Beethovens symfonier. Sandström tilldelades nr 4 och kondenserade symfonin till fyra korta satser med en speltid på nio minuter. Tanken var att lyssnaren ändå skulle känna igen sig.

En genre som verkligen roade Sandström är solokonserten, och kanske har cellokonserten från 1988 blivit den mest spelade – dedicerad till och skriven för Torleif Thedéen. Den är skriven som anteckningar i en dagbok med tretton korta sektioner – ”känslomässiga sidor ur mitt liv”. Lyssnar man noga kan man hitta anspelningar på andra kända kompositioner.

Beethoven var mitt uppe i det slitsamma arbetet med det som vi kallar ödessymfonin, den femte, när den schlesiske greven Franz von Oppersdorf beställde två nya symfonier av honom. Han insåg att han inte skulle hinna slutföra femmans komplicerade tonspråk inom utsatt tid, så han påbörjade istället en helt ny, enklare symfoni. Helt utan förberedande skisser kastade han sig in i arbetet, och symfonin blev färdig i tid för uruppförandet i Wien våren 1807. För besväret fick han 500 floriner, men någon ytterligare symfoni fick inte greven. Kollegan Carl Maria von Weber var förbryllad över symfonins trevande början. Men så bryter ett leende solljus fram i första satsens snabbare del, och andra satsen anses höra till de vackraste av Beethovens alla långsamma symfonisatser. Det har blivit en drömbild utan mörka skuggor.


Information till abonnenter
 • Abonnemangskonsert i röd serie 19/11 är inställd på grund av publikrestriktionerna under coronapandemin. Konserten har ett förkortat program och ges utan paus.
 • Återbetalning av biljetter sker snarast möjligt. De abonnenter som betalat sitt abonnemang med betalkort får återbetalning till konto och de som betalat på annat sätt kontaktas för återbetalningsuppgifter.

Tack för er förståelse och ert tålamod. 

 • Kompositören Sven-David Sandström. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT
  Kompositören Sven-David Sandström. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT
 • Torleif Thedéen, cello.
  Torleif Thedéen, cello.

Dela


AKTUELLT

SONs digitala scen

Här hittar du alla konserter vi spelar online.

AKTUELLT

Senaste nytt om konserterna

​Information om biljetter, abonnemang samt SONs digitala scen.