Hoppa till huvudinnehåll

Hommage till Sandström på SONs digitala scen

19.00 - torsdag 26 november 2020
Inspelat i De Geerhallen


Föregående konsert Nästa konsert

Visas till och med 22/12

HÄR ÄR LÄNK TILL KONSERTEN >>

Hyllningskonserten till tonsättaren Sven-David Sandström spelades in och sänds kostnadsfritt på SONs digitala scen. 

Om sändningen

Konserten börjar visas kl 19 torsdag 26 november  och kan sedan ses när som helst fram till och med 22 december.

SONs digitala scen på YouTube >>

 

Om programmet

Det var med stor sorg vi sommaren 2019 mottog beskedet att vår främste tonsättare, Sven-David Sandström, gått ur tiden. Med samma lätthet (kan det tyckas) som klassikerna skrev sin musik, skapade han en enorm skatt av verk i alla genrer – allt från körer och oratorier, till kammarmusik och symfonier. Runt 2014 fick nio svenska tonsättare beställning på varsitt verk som skulle bli en kommentar till någon av Beethovens symfonier. Sandström tilldelades nr 4 och kondenserade symfonin till fyra korta satser med en speltid på nio minuter. Tanken var att lyssnaren ändå skulle känna igen sig.

En genre som verkligen roade Sandström är solokonserten, och kanske har cellokonserten från 1988 blivit den mest spelade – dedicerad till och skriven för Torleif Thedéen. Den är skriven som anteckningar i en dagbok med tretton korta sektioner – ”känslomässiga sidor ur mitt liv”. Lyssnar man noga kan man hitta anspelningar på andra kända kompositioner.

Beethoven var mitt uppe i det slitsamma arbetet med det som vi kallar ödessymfonin, den femte, när den schlesiske greven Franz von Oppersdorf beställde två nya symfonier av honom. Han insåg att han inte skulle hinna slutföra femmans komplicerade tonspråk inom utsatt tid, så han påbörjade istället en helt ny, enklare symfoni. Helt utan förberedande skisser kastade han sig in i arbetet, och symfoni nr 4 blev färdig i tid för uruppförandet i Wien våren 1807. För besväret fick han 500 floriner, men någon ytterligare symfoni fick inte greven. Kollegan Carl Maria von Weber var förbryllad över symfonins trevande början. Men så bryter ett leende solljus fram i första satsens snabbare del, och andra satsen anses höra till de vackraste av Beethovens alla långsamma symfonisatser. Det har blivit en drömbild utan mörka skuggor.

  • Sven-David Sandström. Foto: Staffan Löwstedt/Sv /TT
    Sven-David Sandström. Foto: Staffan Löwstedt/Sv /TT
  • Torleif Thedéen, cello.
    Torleif Thedéen, cello.

Dela


Trygga konsertbesök

Så får du säker scenkonst med SON.