Hoppa till huvudinnehåll

Sibelius violinkonsert

15.00 - lördag 13 mars 2021
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Elina Vähälä är solist i Sibelius violinkonsert

Förändrat biljettsläpp
  • Lösbiljetter till denna konsert släpps så fort vi vet om salongen går att öppna för publik igen, med tanke på pandemin.
  • Håll dig uppdaterad om biljettsläppet här på webbplatsen, i sociala medier och via vårt nyhetsbrev. Prenumerera på nyhetsbrevet här >>

 

Verdi är mest känd som operatonsättare, men att han också behärskade orkestern visade han i en rad uvertyrer. Strax före Rigoletto skrev han operan Luisa Miller. Eftersom San Carlooperan i Neapel hade en berömd klarinettist, lade Verdi in partier för honom då och då i operan, även i den kraftfulla uvertyren.

I sin ungdom var Sibelius en god violinist och när han återvände till Helsingfors efter att ha studerat ute i Europa, var det som violinist han fick anställning vid konservatoriet. Långt fram i tiden drömde han om att bli violinvirtuos. Hans violinkonsert uruppfördes 1904, men då fick tonsättaren framträda som dirigent.

Borodin hörde till den grupp i St Petersburg som kallades Nyryssarna, till vilken även Rimskij-Korsakov och Musorgskij hörde. Liksom dessa var Borodin en rikt begåvad amatör, egentligen var han professor i kemi. Men han var mycket framgångsrik som tonsättare, och trivdes bäst med notpennan i hand. Hans kvartetter, symfonier, och inte minst operan Furst Igor är fast förankrade i repertoaren. 

  • Elina Vähälä, violin | Daniela Musca, dirigent
    Elina Vähälä, violin | Daniela Musca, dirigent

Dela


AKTUELLT

SONs digitala scen

Här hittar du alla konserter vi spelar online.

AKTUELLT

Senaste nytt om konserterna

​Information om biljetter, abonnemang samt SONs digitala scen.

Trygga konsertbesök

Så får du säker scenkonst med SON.

Om orkestern

​Historien om SON

​Från Hörsalen till De Geerhallen