Hoppa till huvudinnehåll

Sjostakovitj & Mahler

19.00 - torsdag 10 september 2020
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Piano och trumpet i rampljuset

Efter förra konsertens Mahlersånger, är det nu dags för hans kanske mest älskade symfoni, den femte, den som innehåller ett underskönt Adagietto för stråkar och harpa. Detta är en välformad ädelsten, romantiskt världsfrånvänd med bitterljuva tonfall. Man har kallat denna musik för ett kärleksbrev till Alma Schindler, hon som under arbetet med symfonin blev Mahlers hustru. 

Den unge Sjostakovitj var en flyhänt pianist som kunde hjälpa till att försörja mor och syskon genom att spela på en stumfilmsbiograf. Att han verkligen var skicklig visas av att han 1927 skickades som sovjetisk representant till den första internationella Chopintävlingen i Warszawa där han tilldelades ett hedersdiplom. Den pianokonsert han fullbordade 1933 var avsedd för hans egna fingrar, full av de groteskerier och ironiska vitsar som är vanliga i hans ungdomsverk, men också av djup, nästan tårögd innerlighet. En ovanlig ingrediens är att konserten kräver ytterligare en solist, en trumpetare som får samsas med pianot om en plats i rampljuset.

SONs nye chefdirigent Karl-Heinz Steffens leder konserten och solister är den internationelle stjärnpianisten Kirill Gerstein, som förra säsongen gästade SON med Bahms första pianokonsert, och SONs egen Filip Draglund, trumpet, som flera gånger tidigare framträtt som solist med orkestern.

  • Filip Draglund, trumpet. Kirill Gerstein, piano
    Filip Draglund, trumpet. Kirill Gerstein, piano

Dela


Abonnemang i De Geerhallen

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter i Norrköping - spara 35%

AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021

Abonnemang i De Geerhallen

Grön lördagsserie

Sex konserter - spara upp till 760 kr!

Abonnemang i De Geerhallen

Röd torsdagsserie

Sex konserter - spara upp till 725 kr!