Hoppa till huvudinnehåll

Stenhammar 150 år

19.00 - torsdag 28 oktober 2021
De Geerhallen


Föregående konsert Nästa konsert

En hyllning till vår störste tonsättare

Wilhelm Stenhammar (1871–1927)

Ibland frågar man sig varför vi i Sverige inte har någon internationellt älskad tonsättare som kan jämföras med norrmännens Grieg, danskarnas Nielsen eller finnarnas Sibelius. Men det har vi ju! Wilhelm Stenhammar, som i år kunnat firas på sin 150-årsdag.

Svenska romantikens mest betydande tonsättare Wilhelm Stenhammar hyllas i den här konserten som ägnas helt åt hans musik. Konserten börjar med verket Prelude & Bourrée från hans ungdom sedan får vi höra fem av Stenhammars totalt över 100 sånger, framförda av Sofie Asplund, sopran, och Karl-Magnus Fredriksson, baryton. 

Konserten avslutas med Serenad i F-dur, ett verk med inspiration av Florens som Stenhammar färdigställde i 50-årsåldern. Musik som med både hantverksmässig finess och lekfullhet hör till den svenska orkesterrepertoarens omistliga mästerverk.  

Stenhammar har berikat den svenska musiken på alla områden, från opera till romans, från pianostycken till två omfångsrika pianokonserter, från orkestrala vinjetter till skådespel till två grandiosa symfonier. Han var oerhört självkritisk och lämnade inte ifrån sig något som han inte var helt nöjd med. 

  • Dirigent Patrik Ringborg. Foto Dan Hansson
    Dirigent Patrik Ringborg. Foto Dan Hansson
  • Sofie Asplund, sopran. Foto Max Jansson
    Sofie Asplund, sopran. Foto Max Jansson
  • Karl-Magnus Fredriksson, baryton. Foto Markus Gårder
    Karl-Magnus Fredriksson, baryton. Foto Markus Gårder

Dela