Hoppa till huvudinnehåll

Tjajkovskij och Jurowski

19.00 - torsdag 19 september 2019
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Maestro tillbaka med Mozart och andra mästare

Mozart mästaren

Trollflöjten blev Mozarts sista opera, och hans mest geniala. Här blandas det komiska med det tragiska, det högstämda med det folkliga. De markerade tre ackorden som återkommer ett par gånger i uvertyren, hör hemma i frimurarnas hemliga riter. Mozart var en mästare på att skriva flott och elegant, och samtidigt lätt.

Beställningsverk

Elena Firsova började komponera hemma i Sovjet när hon var elva, och sedan 1970-talet framförs hennes musik regelbundet i hela världen. Nu har hon London som bas för sin verksamhet.
Hon har skrivit långt över hundra verk, och hon har fått beställningar från många legendariska ensembler och orkestrar. Dubbelkonserten för violin och cello skrev hon 2015. Verket är en sambeställning av SON och Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.

Sista succén

Peter Tjajkovskij var en av tidens mest framgångsrika tonsättare. Men det gjorde honom inte lyckligare. Tvärtom blev kontrasten mellan konstnären och människan starkare. Han ledde själv uruppförandet av sin sjätte symfoni i oktober 1893. Nio dagar senare var han död i kolera. Han hade medvetet druckit ett glas smittat vatten. Att känslan av utanförskap går igen i musiken är uppenbart. Innehållet är mycket självbiografiskt, och finalen blev personlig, alltför nära den förestående verkligheten.

  • Michail Jurowski, dirigent.
    Michail Jurowski, dirigent.

Dela


Abonnemang

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter - spara 35%

Abonnemang

Grön lördagsserie

35% rabatt på ordinarie pris

Abonnemang

Röd serie

35% rabatt på ordinarie pris

AKTUELLT

Välkommen!

Läs om kommande konserter för publik!