Hoppa till huvudinnehåll

Vivaldis Årstiderna

18.00 - onsdag 25 september 2019
Crusellhallen, Linköping


Föregående konsert Nästa konsert

Ett av världens mest populära verk

Vi inleder med Bachs violinkonsert i a-moll. Åren kring 1720 hade Bach fria händer att komponera musik för hovet i lilla Köthen. Att han stortrivdes går inte att missta sig på. Violinkonserten är fylld av musikanteri, även om den ibland kan vara moll-betonad. Här tillkom nästan all hans orkester- och kammarmusik.

Glömdes bort

I dag har alla hört talas om Vivaldis ”De fyra årstiderna”, men redan mot slutet av hans eget liv började tiden gå ifrån honom. Hans musik föll i glömska och hans namn nämndes praktiskt taget inte i något lexikon från senare delen av 1700-talet. Först en bit in på 1900-talet började man inse värdet av hans arbete. De fyra årstiderna kom snabbt att bli mycket populära.

Vivaldi som diktare

Konserterna hörde till de verk som fann vägen till tryckeriet redan under Vivaldis levnad (1725). De gavs ut som de fyra första konserterna av de tolv som ryms i hans opus 8, och i denna första utgåva av verken fanns också sonetter med målande beskrivningar av årstiderna. Troligen har Vivaldi själv skrivit dikterna, som följer musiken mycket nära. Han beskriver vårens småfåglar, sommarens plötsliga åskväder, höstens glada skördefest och vinterns stormar. Med eller utan innehållsförklaring har dessa kärleksfulla konserter fått en så fast plats i konsertrepertoaren att det inte längre finns någon risk för att de eller deras upphovsman glöms bort på nytt.

Soppa före konserten

Konsert & Kongress Bistro erbjuder soppa, hembakt bröd och lagrad ost för 95 kr före konserten. 
Du kan abonnera på soppan för 510 kr för alla sex konserter i serien Kortklassiker. 
Soppan serveras före konsert från kl 16.30. 

  • Lara St. John. Foto: Martin Kennedy
    Lara St. John. Foto: Martin Kennedy

Dela


Abonnemang i Crusellhallen

Förstklassiker

Fredagskonserter i Linköping

AKTUELLT

Alla konserter i Linköping

SON i Crusellhallen

Hitta hit

Konserthuset i Linköping

Hitta hit, p-platser och kollektivtrafik.

Ditt besök

Priser i Linköping

Köpinformation och biljettpriser i Crusellhallen