Hoppa till huvudinnehåll

Allan Pettersson för nybörjare

Föregående Nästa

Vill du lyssna på Allan Pettersson, men vet inte hur du ska göra? Vi guidar dig.

17 oktober 2013

Nyfiken på Allan Pettersson och hans musik? Har du hört att den är svår att ta till sig? Vi har pratat med Stig Jacobsson, mångårig medarbetare på SON och Allan Pettersson-kännare. Han har tipsen om hur en nybörjare närmar sig Allan Pettersson.

Är Allan Petterssons musik svår?

- Ja, jag tycker inte man ska lura någon. Det är faktiskt inte speciellt lättlyssnat, och musikerna kan intyga att det är svårt att spela. Men om man stänger av alla fördomar och öppnar öronen så vitt det går, då får man mycket igen.

Vad ska man börja med då?

- Det som är lättast att ta till sig är hans tidiga sånger och kammarmusikverk. Det kan man värma upp med.

Symfonierna då, de som SON nu koncentrerar sig på?

- Det går väl inte att komma ifrån att symfonierna ställer högre krav på lyssnarna. Jag tycker man ska börja med nummer 7. Den har för många lyssnare nästan blivit som en uppenbarelse. En lång stråksats i andra halvan av symfonin hör till det mest gripande och vackra som skrivits.

Och sedan…?

- Sedan kan man fortsätta med 6, 8 och 9. De är lättast att ta till sig, även om speltiden rör sig över 40 minuter, ofta i en enda sats.

Kan man lyssna på någon annan tonsättare som uppvärmning, för att vänja sig vid Allan Pettersson?

- Sjostakovitj och Mahler är de som ligger närmast. De har gemensamma drag, bland annat storleken. Deras musik är ambitiös och storslagen, och kan växla väldigt mycket mellan det ena och det andra; innehåll, tempo och karaktär. Precis som Allan Petterssons musik.

Vad ger det här då, när man har tagit sig över sin Allan Pettersson-gräns?

- Allan Petterssons musik innehåller så mycket vishet och lärdom, så mycket känsla. Så mycket som hör till vårt inre liv. Det ger oerhört mycket om man är mottaglig.

  • Allan Pettersson för nybörjare
    Allan Petterson komponerar. Foto: Gunnar Källström

Dela