Hoppa till huvudinnehåll

På gång till Wien!

Föregående Nästa

Se filmen om förberedelserna inför turnén till Musikverein.

7 juni 2018

För första gången någonsin kommer den svenske kompositören Allan Petterssons musik att framföras i Musikverein i Wien, den klassiska musikens högborg. Och det är Norrköpings Symfoniorkester som spelar för en utsåld konsertsal.

Söndagen den 10 juni gästspelar Norrköpings Symfoniorkester i Musikverein i Wien. Därmed blir SON den första orkester som presenterar den svenske symfonikern Allan Petterssons musik i denna världsberömda konsertsal, som för den breda publiken kanske är mest känd för de traditionella tv-sända nyårskonserterna.

Sticker ut hakan

Huvudnumret i konserten är Allan Petterssons sjunde symfoni, kompositörens genombrottsverk. Det succéartade Petterssonprojekt har pågått sedan 2013, med årliga konserter och inspelningar, i ett samarbete mellan SON, dirigenten Christian Lindberg och skivbolaget BIS. Nu visas projektet upp med en konsert på den internationella arenan. Intresset för Allan Pettersson och projektet är stort och söndagens konsert i Musikverein är utsåld.

- Wien är en fantastisk musikstad där konserter och operaföreställningar tillhör vardagen på ett sätt som vi i Norden har svårt att föreställa oss. Men det är också en traditionell och konservativ miljö. Därför känns det helt rätt att som svensk orkester sticka ut hakan och presentera Allan Petterssons musik för Wienpubliken, säger SONs konstnärlige chef Henrik Marmén.

Stjärnviolinist

Det fullständiga konsertprogrammet består av musik av Weber, Beethoven och Pettersson.

Solist i Beethovens violinkonsert är den österrikiske violinisten Benjamin Schmid, som räknas som en av Eu­ropas främsta och med sina fina kvalitéer och oerhörda repertoar­bredd har han blivit omskriven som ”den fulländade violinisten”. Schmid spelar på en Stradivariusviolin: ”ex Viotti 718”, vilken ställts till hans förfogande.

Dirigent är Christian Lindberg, som bland annat gjort sig känd som en av världens främsta uttolkare av Allan Petterssons musik och varit drivande i The Allan Pettersson Project.

  • På gång till Wien!
    Violasten Nanako Akai packar sitt instrument inför resan.

Dela