Hoppa till huvudinnehåll

VIDEO: Pettersson-projektet rullar vidare

Föregående Nästa

Med symfoni nr 12 är cykeln fullbordad. Men det finns planer på mer.

14 mars 2019

Norrköpings Symfoniorkester, skivbolaget BIS och dirigent Christian Lindberg har sedan 2013 arbetat med att spela in samtliga symfonier av Allan Pettersson, Sveriges störste symfoniker, i The Allan Pettersson Project.

På lördag görs den största samlade ansträngningen i projektets historia, när SON framför symfoni nr 12, “De döda på torget”, tillsammans med Radiokören och Eric Ericsons kammarkör. Konserten spelas in live. Produktionen är en utmaning, med tanke på det stora antalet medverkande, verkets komplexitet och de krav en liveinspelning ställer.

- I och med lördagens konsert har SON spelat in samtliga symfonier av Allan Pettersson, när man räknar med de inspelningar som gjordes med Leif Segerstam på 1990-talet, säger Henrik Marmén, konstnärlig chef för Norrköpings Symfoniorkester.

Det finns planer på att komplettera cykeln med nya versioner av dessa 90-talsinspelningar. Redan i höst ges symfoni nr 15 och Petterssons violakonsert som konsert, och inspelningen av dessa verk är planerad att ske i början av 2020.


Dela