Hoppa till huvudinnehåll

Petterssons tolva ute nu

Föregående Nästa

Recensenter golvade av SONs inspelning av Allan Petterssons gigantiska Symfoni nr 12.

21 januari 2021

Norrköpings Symfoniorkester, skivbolaget BIS Records och dirigent Christian Lindberg har sedan 2013 arbetat med att spela in samtliga symfonier av Allan Pettersson, Sveriges störste symfoniker, i The Allan Pettersson Project.

I mars 2019 gjordes den största samlade insatsen i hela projektet, när SON framförde Symfoni nr 12, “De döda på torget”, tillsammans med Radiokören och Eric Ericsons kammarkör. Konserten spelades in live av både BIS Records och Sveriges Radio. Produktionen var en utmaning, med tanke på det stora antalet medverkande, verkets komplexitet och de krav en liveinspelning ställer.

Det var första gången verket spelades i Norrköping, och bara det fjärde framförandet någonsin.

“Mångårig erfarenhet”

Nu är inspelningen utgiven, och Henrik Marmén, konstnärlig chef för SON, är stolt över slutresultatet:

– Aldrig tidigare har man kunnat uppfatta så många detaljer i det myller av text och musik som ”De döda på torget” utgör. Och trots att verket uttrycker stor smärta så utstrålar den också en livskraft och energi som är svår att värja sig mot. En del av hemligheten är förstås orkesterns mångåriga förtrogenhet med Allan Petterssons tonspråk.

Strålande recensioner

Inspelningen har uppmärksammats internationellt bland annat av den ansedda musiktidsskriften Gramophone som skriver att detta är den bästa inspelningen av de tre som gjorts:

“A fabulous account of a remarkable work.”

Musikrevyn i P2 rubricerar inspelningen “ett lysande elände”. “Norrköpings Symfoniorkester går från klarhet till klarhet”, säger P2:s Boel Adler. Det blir också högsta betyg (”blivande klassiker”) i en recension i webbtidningen Capriccio, som bland annat skriver:

“Norrköpings Symfoniorkester fortsätter att imponera i Petterssons musik och de har tillsammans med Lindberg verkligen hittat Petterssons idiom.”

P1 Kultur presenterar inspelningen och hela Pettersson-projektet i ett inslag den 2 februari, där det för P1 något ovanliga uttrycket “skithäftig” förekommer. “Det som är mest fantastiskt är (...) att det känns så naturligt” säger musikjournalisten Sara Norling om orkesterns sätt att spela Petterssons musik. Fler artiklar och recensioner hittar du längst ned på sidan.

Nerudas texter

Den tolfte symfonin har underrubriken De döda på torget, med dikter ur Pablo Nerudas gripande diktepos Canto general (Den stora sången). Det är en politiskt laddad text men Petterssons engagemang i verket var inte politiskt - han ”vill vara talesman för de svaga, de som har det svårt”. Symfonin beställdes till firandet av Uppsala universitets 500-årsjubileum 1977.

CD och nedladdningar

Inspelningen av Allan Petterssons symfoni nr 12 finns att köpa på nätet som cd, exempelvis via BIS Records, och är också utlagd för lyssning på Spotify. Där hittar du för övrigt samtliga inspelningar som gjorts i The Allan Pettersson Project.

  • Petterssons tolva ute nu
    Det var fullt på scenen när Petterssons tolva framfördes och spelades in 16 mars 2019.

DelaLäs mer

Om orkestern

Musikerna