Hoppa till huvudinnehåll

Programförklaring för Allan Pettersson-projektet

Föregående Nästa

Norrköpings Symfoniorkester samlar samtliga symfonier av Allan Pettersson i en cd-box fram till 2018 tillsammans med dirigent Christian Lindberg och skivbolaget BIS.

17 oktober 2013

Den svenska kompositören Allan Pettersson (1911-1980) är en av Skandinaviens viktigaste symfoniker, i klass med Sibelius och Nielsen. Ändå framförs hans symfonier sällan, särskilt i Sverige, och han får inte den uppmärksamhet han förtjänar som en av 1900-talets stora, svenska tonsättare.

Norrköpings symfoniorkester har under åren ägnat Allan Pettersson stor uppmärksamhet. Tillsammans med BIS har orkestern gjort fyra inspelningar med Leif Segerstam som dirigent, och 2011 inleddes ett samarbete med dirigenten Christian Lindberg, som färdigställe Allan Petterssons ofullbordade första symfoni. Detta har resulterat i tre inspelningar.

Nu tar Norrköpings Symfoniorkester, BIS och Christian Lindberg projektet ett steg vidare. Parterna har beslutat sig för att spela in och ge ut ytterligare sju av Allan Petterssons symfonier, kombinerat med konserter. Arbetet avslutas 2019 med en cd-box, som kommer att innehålla samtliga symfonier av Allan Pettersson. Där ingår även den ofullbordade och hittills oinspelade nr 17, som också den kommer att färdigställas av Christian Lindberg. Med boxen följer dessutom tre dokumentärfilmer om Allan Pettersson.

- Jag är oerhört lycklig och tacksam att Norrköpings symfoniorkester, som är en så seriös och fantastisk orkester, är villig att satsa på det här, säger Christian Lindberg.

Förhoppningen är att projektet ska väcka allmänhetens intresse för symfonikern Allan Pettersson och hans storartade musik.

- Vi är mycket stolta över att vi på det här sättet kan dokumentera Allan Petterssons musik och sprida hans verk över världen, säger Karin Veres, vd och konstnärlig ledare för Norrköpings Symfoniorkester.

  • Programförklaring för Allan Pettersson-projektet
    Allan Pettersson. Foto: Gunnar Källström

Dela