Hoppa till huvudinnehåll

Succe för SON och Allan Pettersson i Wien

Föregående Nästa

Sju inrop och publikjubel ledde till extranummer.

12 juni 2018

En fullsatt konsertsal och stående ovationer mötte Norrköpings Symfoniorkester och dirigenten Christian Lindberg, när Allan Petterssons sjunde symfoni för första gången någonsin framfördes i Musikverein i Wien i söndags eftermiddag.

Intresset för den svenske tonsättaren är stort i Europa och det var en märkbart berörd publik som entusiastiskt tog emot hans musik. Sju inrop och publikjubel ledde till ett extranummer med mer svensk musik, av Stenhammar.

- Att få sju inropningar efter en symfoni händer sällan i Musikverein, säger Christian Lindberg. Att få det för en svensk symfoni av en för wienerpubliken okänd tonsättare måste ses som en stor sensation. Jag är hänförd över hur musikerna spelade för brinnande livet och totalt förförde den svårflirtade stampubliken i Musikverein.

Huvudnumret i konserten i söndags var alltså Allan Petterssons sjunde symfoni, kompositörens genombrottsverk. Det succéartade Petterssonprojekt har pågått sedan 2013, med årliga konserter och inspelningar, i ett samarbete mellan SON, dirigenten Christian Lindberg och skivbolaget BIS. Nu visades projektet upp med en konsert på den internationella arenan.

- Konserten blev verkligen en stor framgång för Norrköpings Symfoniorkester. Flera i publiken uttryckte efter konserten att de var mycket imponerade av orkesterns höga nivå, säger SONs konstnärlige chef Henrik Marmén.

Det andra stora verket vid konserten var Beethovens violinkonsert med den österrikiske violinisten Benjamin Schmid som solist. Schmid räknas som en av Eu­ropas främsta violinsolister och hans och SONs tolkning av Beethoven gjorde även den succé med ett enormt starkt bifall från publiken.

Dirigenten Christian Lindberg har bland annat gjort sig känd som en av världens främsta uttolkare av Allan Petterssons musik och är drivande i The Allan Pettersson Project.

Konserten i söndags, 10 juni 2018, var Norrköpings Symfoniorkesters fjärde framträdande i Musikverein.

 • Succe för SON och Allan Pettersson i Wien
  Christian Lindberg
 • Succe för SON och Allan Pettersson i Wien
  Christoph Schnaithmann, Mikael Welin Wessberg, Sami Al Fakir
 • Succe för SON och Allan Pettersson i Wien
  Sonja Vrieze och Carin Öjebo
 • Succe för SON och Allan Pettersson i Wien
  SON i Musikverein Wien

DelaLäs mer