Hoppa till huvudinnehåll

Vad har du för minnen av Petterssons sjua?

Föregående Nästa

Sveriges Radio efterlyser upplevelser och tankar kring symfonin.

16 november 2018

Det minsta man kan säga om kompositören Allan Petterssons musik är att den väcker känslor. Och särskilt mycket känslor väcker hans genombrottsverk, den sjunde symfonin.

Nu söker Sveriges Radios medarbetare Anton Karis efter människors minnen och upplevelser av Petterssons sjua. Berättelserna ska bli ett program i Kulturradion i P1, och sändningen är planerad till försommaren 2019. Själv har Anton Karis mycket tydliga barndomsminnen av sjuan, ett verk som hans mamma använde som avslappning efter tuffa arbetsdagar inom psykvården.

Hela 14 gånger med SON

Du som har koll på våra konserter vet att Norrköpings Symfoniorkester har ett speciellt förhållande till Allan Pettersson. Sedan flera år pågår exempelvis projektet att framföra och spela in kompositörens samtliga symfonier och även andra verk i samarbete med dirigenten Christian Lindberg. Men orkesterns relation till Pettersson startade långt innan dess. Just symfoni nummer sju har SON framfört hela 14 gånger sedan 1984 - oftast i november, av någon anledning.

Var du med?

2003 var något av ett rekordår, då SON spelade sjunde symfonin hela fem gånger på en liten Sverigeturné under ledning av Lü Jia. Dessutom har orkestern spelat in sjuan två gånger: först med Leif Segerstam 1993 och sedan med Christian Lindberg på pulten 2016. Senaste SON framförde sjuan i sin helhet var i våras, då vi tog Allan Petterssons musik till Musikverein i Wien för första gången i världshistorien.

Har Petterssons sjua ackompanjerat en minnesvärd liten eller stor händelse i ditt liv? Skriv till Sveriges Radio P1 och berätta! Adressen hittar du i länken nedan.

P1: Vilka minnen har du till Petterssons sjunde symfoni? >>

  • Vad har du för minnen av Petterssons sjua?
    Allan Pettersson, kompositör. Foto: Gunnar Källström.

Dela