Hoppa till huvudinnehåll

Bekvämt att spela i frack

Föregående Nästa

Har SON funderat på att byta klädsel, främst herrarna? Fracken verkar lite störande.

12 mars 2015

Tack för härliga musikupplevelser! Senaste konserten 13 feb i Crusellhallen var helt fantastisk! Nu kommer jag till frågan. Har SON funderat på att byta klädsel, gäller främst herrarna? Jag sitter nu och ser en konsert på tv med Champs-Elysées-orkestern - alla klädda i svart; svarta kostymer, svarta skjortor, svarta klänningar, svarta byxdresser. Väldigt snyggt och enhetligt. Jag tror att en yngre publik skulle tilltalas av denna klädstil i stället för frackarna. Många av dirigenterna och solisterna har ju inte frack. Och damernas byxdress är ju inte riktigt samma stil som högtidsdräkten frack. Musiken blir så mycket bättre när den upplevs i en konsertsal och man kan både höra och se er leva in i musiken. Fracken är lite störande, och kanske lite obekväm också? Även om jag är 60+ så vore det roligt med förnyelse även på klädsidan, precis som jag har lärt mig att tycka om de nyare verk ni spelar.
Tack och hälsningar / Owe L Hjalmarsson Linköping

Hej Owe,

Tack för ett fint brev!

Jodå, frågan om konsertklädsel diskuteras ständigt hos oss i SON. Men än har vi inte räknat ut fracken.

Fracken har ju hängt med sedan 1800-talet, då Europas symfoniorkestrar började med detta långskörtade plagg eftersom det var så publiken klädde sig till konserterna. Numera känns det kanske gammaldags, men många tycker fortfarande att det är stiligt.

Du och resten av Linköpingspubliken ser alltid SONs herrar i frack eftersom vi för närvarande bara gör kvällskonserter i Crusellhallen, och då har vi av tradition frack. Men på eftermiddagskonserter, populärkonserter och utomhuskonserter har vi annan klädsel, till exempel färger på damernas kläder eller kostym för herrarna med svart alternativt vit skjorta. Vi tycker det är viktigt att orkestern ser enhetlig ut på scenen, för att inte störa intrycket av musiken.

Somliga orkestrar i Sverige har helt och hållet slängt fracken. Norrlandsoperan gjorde sig av med sina redan i början av 2000-talet. Här hos oss i SON tror jag dock att den blir kvar. Personligen tycker jag att det är ett oerhört bekvämt plagg att spela i. Den korta jackan ger mycket större rörelsefrihet än en vanlig kavaj, till exempel. För övrigt kan jag avslöja att SON faktiskt har spelat i vit smoking en gång i tiden!

Hälsningar
Richard Michelin
Violinist

  • Bekvämt att spela i frack
    SON-herrar i vit smoking 1991, bakom Sandra Hellberg Eriksson.
  • Bekvämt att spela i frack
    Frack är bekvämt. Foto: Fredrik Anderberg

DelaLäs mer